Že, vendar na kak način ?

Odgovor je zelo jasen. Izberite ogrevalni sistem, ki izkorišča obnovljive vire energije. Med njimi so na prvem mestu toplotne črpalke za ogrevanje, na drugem mestu pa najrazličnejši sistemi na lesno biomaso, kot so drva, sekanci in peleti, pri čemer se slednje obvezno kombinira s toplotno črpalko za sanitarno vodo, saj se z njimi poleti ne splača ogrevati samo tople vode, ker takrat njihov izkoristek precej pade. Je pa jasno, da za takšne sisteme potrebujete veliko prostora za zalogo goriva (drva …) pa še določeno skrb imate z njimi. Zato se bomo v nadaljevanju omejili na najbolj univerzalen ogrevalni sistem, s pomočjo katerega lahko poleg ogrevanja izvajamo tudi hlajenje prek ustreznih notranjih instalacij. Pri tem lahko izkoriščamo različne toplotne vire, če so ti na voljo (podtalnica, zemlja, zrak).

Toplotna črpalka pridobi od 50 pa celo do 80 odstotkov vse potrebne energije za ogrevanje iz okolice (brezplačno), preostali del pa je električna energija. Poleg tega pa s takim ogrevanjem odločilno vplivamo na zmanjšanje emisij CO2 (do 100 odstotkov manjše emisije), kar zagotavlja, da bomo mi in naši otroci lahko živeli v čistejšem okolju.

GEOS – nova geotermalna toplotna črpalka Kronoterm

Podjetje Kronoterm je razvilo novo toplotno črpalko WPG-07(21)-(K)2 HT, ki je celo tišja od hladilnika (27 dB (A) zvočnega tlaka in 42 dB (A) zvočne moči). Deluje na osnovi geotermalne energije, ki je ekološko neoporečen, brezplačen in izredno učinkovit vir toplotne energije. Primerna je tako za novogradnje kot za starejše objekte ter tako za talno kot tudi za radiatorsko ogrevanje. Na voljo sta različici z integriranim 200 l bojlerjem (s kapaciteto 250 l uporabne vode) za enostavne zgradbe ali pa brez bojlerja za bolj kompleksne ogrevalne sisteme. Nova družina toplotnih črpalk z integriranim bojlerjem poskrbi za izjemno varčno pripravo tople sanitarne vode skozi vse leto, medtem ko se prostore pozimi ogreva, poleti pa ohlaja (opcijsko). Nova elegantna oblika toplotne črpalke je izredno kompaktna, za vgradnjo pa je dovolj že 1 m2 prostora. Novo toplotno črpalko odlikuje tudi izredna učinkovitost – sezonsko grelno število SCOP do 6,0 (pri nizkotemperaturnem ogrevanju v povprečnem klimatskem področju), kar vam omogoča zelo nizke obratovalne stroške in do 80 odstotkov prihranka pri stroških ogrevanja.

(Več na www.kronoterm.com)