Sprehod po Maistrovem trgu v Kranju, ki staro mestno jedro povezuje s pomembnimi upravnimi stavbami v mestu, kot so šole, občina, knjižnica in podobno, je v vseh letnih časih vse bolj neprijeten. Med tlakovci namreč zijajo vse bolj široke špranje. »Predvsem dame z visokimi petami pravijo, da je po trgu nemogoče hoditi,« opozarja župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar. Zato so se na občini odločili, da se bodo obnove trga lotili še letos. S prerazporeditvijo so za ta namen v letošnjem proračunu zagotovili 48.000 evrov, kar naj bi zadostovalo za obnovo četrtine najbolj zrahljanega in uničenega dela trga.

Kot pojasnjujejo na Mestni občini Kranj, trenutno zbirajo ponudbe, na podlagi katerih bodo izbrali izvajalca del. Ta se bodo predvidoma začela v drugi polovici tega meseca. »Ob ugodnih vremenskih pogojih bodo zaključena v približno treh tednih, v primeru zahtevnejših vremenskih pogojev pa bodo trajala nekoliko dlje,« dodajajo.

»Najbolj obremenjen in uničen del tlakovcev, kjer so tudi špranje med njimi največje, je med Mlečno restavracijo in knjigarno, kar bo obsegal prvi del prenove. Preostali del pa bo sledil prihodnje leto,« pravi župan. Drugače kot s temeljito prenovo, opozarja, se težave ne morejo lotiti. »Tlakovce so na trg položili pred 16 leti, vendar žal očitno nekakovostno. Reklamacij ne moremo več uveljavljati, ker je od takrat minilo že preveč časa, pa tudi podjetje, ki je urejalo trg, je šlo medtem že v stečaj,« dodaja.

V zadnjem času so na občini zaradi slabega stanja na Maistrovem trgu prejeli kar nekaj opazk nezadovoljnih Kranjčanov. Tlakovci so ponekod odstopljeni, nekatere plošče so odkrušene in predvsem pozimi predstavljajo nevarno podlago za pešce, pojasnjujejo na mestni občini. Med razlogi za to poleg nekakovostne izvedbe del pred 16 leti, na katero je opozoril župan, omenjajo še vremenske vplive, vožnjo težjih dostavnih vozil po trgu, ki je sicer za promet zaprt ter splošno obrabo tlakovcev. pe