Prireditelji tradicionalne regate za jesenski pokal so si letos zadali visok cilj, vsaj 2000 jadrnic na regati. In tega so seveda presegli. Ob 10.30, ko je topovska salva označila začetek regate, je bilo v regatnem polju v Tržaškem zalivu kar 2101 enotrupnih jadrnic vseh razredov in velikosti. Toliko jadrnic na startu je pomenilo, da je bil postavljen nov mejnik jadralskega festivala v morju na območju med Debelim rtičem in Trstom.

Tokratna zmaga ni bila niti najmanj vprašljiva. Jadrnica bratov Benussi, Furia in Gabrielleja, je vodila od starta do cilja. Največja slovenska jadrnica, prenovljena 24-metrska Maxi Jena, ki je na Barkolani zmagala leta 2009, leta 2015 in 2016 pa je bila druga, slovenskega krmarja Mitje Kosmine, je ves čas lovila zmago, a je na koncu ostala prekratka. Za zmagovito jadrnico je ob prečkanju ciljne črte zaostala 11 minut. Tretje mesto je pripadlo jadrnici Pendragon, za krmilom katere je bil Lorenzo Bodini. Takšna končna razvrstitev je bila tudi na lanski Barkolani, torej italijanska jadrnica Alfa Romeo bratov Benussi, Maxi Jena Mitje Kosmina in Pendragon.

»To je zgodba o uspehu, ki se vsako leto širi. Regata ni le tržaški dogodek, ampak mnogo širši, vse od Pirana, pa do Gradeža. V jadralni praznik pa so vključeni tudi jadralni klubi Sirena iz Trsta ter slovenska Burja in Jadro,« je ob predstavitvi dogodka dejal prvi mož organizacije Mitja Gialuz, ki je poudaril, da je osnovna ideja Barkolane množičnost, zato so pravila udeležbe povsem enostavna.