V nedeljo bodo minili komaj trije tedni, odkar je slovenska reprezentanca v Carigradu stopila na vrh evropske košarke. Čeprav bo uspeh kapetana Gorana Dragića in soigralcev za vse večne čase ostal z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega športa, se o njem danes ne govori več. V ospredju je namreč stavka sodnikov zaradi znižanja kilometrine, ki je pripeljala do preložitve začetka ligaških tekmovanj in celo do ponujenega odstopa predsednika Košarkarske zveze Slovenije Mateja Erjavca in generalnega sekretarja Radoslava Nesterovića. Ob tem sta združenja ligaških tekmovanj in sodnike pozvala, naj v želji, da se tekme začnejo igrati že prihodnji konec tedna, čim hitreje pošljejo skupni predlog za vrnitev kilometrine na 32 centov.

»Odločitev sva z Nesterovićem sprejela zato, ker so klubi maja poslali usklajen predlog za zmanjšanje kilometrine za sodnike na 18 centov, mi pa smo ga na izvršnem odboru podprli. Nato pa so drug za drugim začeli spreminjati stališče. Ni problema, podprimo znova, kar predlagajo sodniki. A ker sva se na začetku zavzela za klube, ki so govorili o 18 centih, in smo takšen sklep sprejeli, morava hkrati preveriti, ali sploh še imava podporo, kredibilnost in ali si želijo, da še vodiva zvezo. Marsikatera stvar se je namreč delala mimo zveze. Ko so nas potrebovali za glasovanje, smo bili dobri, nato pa je okoli tega cel halo. Potegnila sva se za klube, zdaj pa imava z njimi probleme. Če naju ne želijo več na funkcijah, potem naj vse skupaj vodi nekdo drug, ki se kot kaže iz ozadja vztrajno trudi, da bi znova zasedel položaje na zvezi. Če nama bodo torej sporočili, da nimava podpore, bova odstopila,« je odločitev pojasnil Matej Erjavec.

A kot vse kaže, do tega ne bo prišlo. Pismo Erjavca o vrnitvi kilometrine na 32 centov so namreč pozdravili tako v Društvu košarkarskih sodnikov kot Združenju lige Nova KBM, ne pa tudi njegovega in Nesterovićevega ponujenega odstopa. »Novi, skupno pripravljen sklep predvideva, da bi se vse, kar zadeva sodniške stroške, vrnilo na raven lanske sezone z zavezo, da do 30. aprila prihodnjega leta najdemo boljšo rešitev. Če je ne bomo, avtomatično začne veljati prvi sklep izvršnega odbora KZS z znižanimi potnimi stroški. Razrešitve vodstva zveze pa ne podpiramo, ker to nikakor ni primerna rešitev za nastalo zadevo,« nam je v pogovoru povedal predsednik Združenja lige Nova KBM Kristijan Novak.

Zanimivo je, da je KZS prav na pobudo klubov sprejela znižanje sodniške kilometrine na 18 centov, zdaj pa so ti isti klubi pozdravili predlog za vrnitev na preteklo stanje. »Prvi predlog je bil podan prehitro in nepremišljeno. Nismo naredili ustreznih kalkulacij,« je bil na to temo kratek Novak, ki bo, v kolikor ne bo novih pretresov, z ostalimi člani izvršnega odbora KZS o novem predlogu odločal na ponedeljkovi korespondenčni seji.