Najbolj črn scenarij, za katerega so vsi upali, da do njega ne bo prišlo, se je naposled uresničil. Potem ko so v mlajših kategorijah zaradi stavke košarkarskih sodnikov odpadli že trije vikendi tekem in so odložili tudi devet obračunov 2. kroga v pokalu Spar, je danes prišla še novica, da so do nadaljnjega odložene tudi vse tekme članskih tekmovanj (liga Nova KBM, 2. SKL, 3. SKL in 1. SKL za ženske). Namesto da bi se zanos po osvojitvi naslova evropskih prvakov slovenske članske reprezentance prenesel tudi na klubsko raven, so se tako v ospredje prebile zdrahe, zaradi katerih najbolj trpijo košarkarji in košarkarice vseh starostnih kategorij.

Spomnimo. Celotna situacija se je začela kuhati lani decembra, ko je Košarkarska zveza Slovenije na izvršnem odboru sprejela sklep, da se morajo do maja klubi in sodniki dogovoriti o stroških za naslednjo sezono. Prvi so namreč izražali željo po znižanju, drugi po zvišanju. Do skupnega sestanka je prišlo šele 8. maja, kjer je bilo dorečeno, da se sodniške tarife ne bodo spreminjale, prav tako ne dnevnice. Klubi in sodniki niso bili enotni le pri kilometrini. Prvi so želeli, da se zniža na 18 centov, drugi, da ostane na 32. Do dogovora na koncu ni prišlo, IO KZS pa je nato prejel predlog Združenja Lige Nova KBM, 2. SKL za moške, 3. in 4. SKL za moške ter ženskih klubov o potrditvi dogovorjenih stroškov in znižanju kilometrine, ki je bil sprejet z 12:1. Sklep bi moral predstavljati izhodišče za nadaljnje pogovore, do katerih ni prišlo. Društvo košarkarskih sodnikov se je nato odločilo, da ne bo spoštovalo sklepa izvršnega odbora KZS, kar je privedlo do zaostritve spora med klubi in sodniki ter posledično odložitve začetkov tekmovanj.

Predsednik košarkarske zveze Matej Erjavec in generalni sekretar Radoslav Nesterović sta v vmesnem času napela vse moči in strani poskušala pripeljati do dogovora, a brez uspeha. Iskanje rešitve po naših informacijah poteka na dnevni ravni in kazalo je celo, da se je našla vsaj za nemoten začetek lige Nova KBM, a očitno na koncu do tega ni prišlo. »Na žalost smo bili zaradi nepripravljenosti sodnikov za sojenje prisiljeni odložiti uvodne tekme članskih ligaških tekmovanj. Košarkarska zveza se aktivno vključuje v reševanje problematike med sodniki in klubi. Spor bomo skušali rešiti v najkrajšem možnem času in na takšen način omogočiti začetek tekmovanj v članski in vseh mlajših kategorijah,« je o sila neprijetni situaciji povedal Radoslav Nesterović.