»Pustolovski čut prodira tudi v najbolj udobne kotičke naših stanovanj,« pravi Sue Wadden, direktorica za marketing pri Sherwin-Williamsu. »Hrepenimo po stvareh, ki nas spominjajo na starodavne zgodbe, kot so morske deklice in ekspedicije na druge celine. Obala oceana je barva želje za potovanji prav v naših domovih.«

Prijetna sprememba v primerjavi z varnimi barvami

Reči moramo, da je nova barva leta prijetna sprememba v primerjavi z »varnimi« barvami, kot je na primer petdeset odtenkov bele, ki običajno prevladujejo v domovih. Čeprav gre za nekoliko temnejšo nianso, kot je letošnja barva leta podjetja Pantone, imenovana zelenje, obe podajata sporočilo sproščenosti, svežine in ustvarjanja domačega zavetišča. Sherwin-Williams je za prihodnje leto pripravil tri vodilne barvne palete – Iskrenost, Enotnost in Povezljivost, ki ponujajo globlje odtenke, kot smo jih sicer vajeni vsako leto. Obala oceana je del kolekcije Enotnost, ki vključuje temno rdečo, mornarsko in rožnate nianse.

Za tiste, ki si želijo dramatičen učinek

Odtenke temno turkizne vidimo v domovih že nekaj let, barva leta 2018 pa je drznejša od dosedanjih. Toda za lastnike domov, ki ljubijo dramo in želijo, da barva resnično naredi velik učinek, je nedvomno odlična možnost. Nekateri celo menijo, da odtenek naznanja vrnitev k razkošju. Podobno bogato in dramatično barvno paleto namreč zasledimo v imenitnih starih zgradbah, denimo plesnih dvoranah, gledališčih ali opernih hišah. Te globoke in živahne barve sugerirajo razkošje, ki se vrača v današnji dizajn.

Kako barvo leta vključiti v svoj dom

Toda intenzivnost odtenka obala oceana lahko zlahka prevzame vaš dom, zaradi česar mnogi notranji oblikovalci svetujejo, da barvo leta uporabimo zgolj za poudarke. Drugi spet pravijo, da bi z njo za drzen in vpadljiv učinek okrasili majhne prostore, na primer stranišče, predsobo ali delovno sobo. Ker gre za temnejšo barvo, je pomembno, da jo poživimo s svetlimi poudarki: belimi stenskimi obrobami, svetlejšimi talnimi oblogami ter belim pohištvom in okrasnimi blazinami. Uspešno jo lahko združimo s temnim usnjem in lesom v domači pisarni, prostoru za zabavo, spalnici ali celo dnevni sobi. Draguljast odtenek se lepo sklada z rumenimi in oranžnimi toni, nianso žafrana in zeleno ter je vsestranski tako v moških kot ženstvenih barvnih shemah in vsepovsod vmes.

Vir: www.realtor.com