Po slabem začetku sezone (poraza proti Celju z 22:25 in Vardarju z 19:32 v ligi Seha) so Velenjčani v nadaljevanju zaigrali kot prerojeni ter poleg zmage (Dinamo Pančevo 34:24) in gostujočega remija (Nexe 24:24) v regionalni ligi dosegli tri zmage zapored v ligi prvakov. Pod taktirko novega trenerja, Hrvata Željka Babića, ki je očitno uredil stvari tako na igrišču kot zunaj njega (mnogi pravijo, da je vse »okužil« s posebnim, pozitivnim in optimističnim virusom), je Gorenje v nizu skalpiralo španski Ademar Leon (23:22), romunski Dinamo iz Bukarešte (27:26) in danski Skjern (31:29), danes ob 20.15 pa gostujejo pri 10-kratnem prvaku Švice.

Uspeh v Rdeči dvorani proti Skjernu, na papirju največjem favoritu skupine C, je še povečal velenjske ambicije in apetite po osvojitvi enega izmed prvih dveh mest, ki prinašata navzkrižno igranje za uvrstitev v osmino finala z najboljšima ekipama iz skupine D. »V naši ekipi vlada izjemen kolektivni duh. To se je pokazalo tudi proti Skjernu, ki smo ga zasluženo premagali. Odigrali smo zelo dobro tekmo in zaradi tega sem srečen. Toda časa za veselje ni – sijajno zmago je treba čim prej pozabiti in se osredotočiti na Kadetten,« opozarja Željko Babić, iz njegovega kluba pa je selektor Veselin Vujović za pripravljalni tekmi s Hrvaško povabil tri igralce: Klemna Ferlina, Jana Grebenca in Nika Medveda.

Kadettnu tudi v tej sezoni ne gre vse po načrtih, saj ima po treh krogih le eno domačo zmago (Elverum 36:30) in dva gostujoča poraza (Ademar Leon, Dinamo – oba z 28:29). Pred prvo medsebojno tekmo Kadettna in Gorenja v zgodovini evropskih tekmovanj Babić pravi: »Smo v uspešnem tekmovalnem in rezultatskem nizu petih tekem brez poraza, ki ga želimo nadaljevati tudi v Švici. Proti Kadettnu bomo v gosteh skušali narediti 'brejk', kot nam je to uspelo proti Dinamu v Romuniji, in si s tem še izboljšati izhodišče pred nadaljevanjem lige prvakov. Vseeno mislim, da je Kadetten favorit, vendar se seveda ne bomo vnaprej vdali, kajti moja ekipa se nikoli ne preda.«

V ekipi 35-letnega trenerja Petra Kukučke, nekdanjega rokometaša in reprezentanta Slovaške, je kar devet tujcev iz devetih držav (Švedska, Madžarska, Danska, Avstrija, Iran, Ukrajina, Hrvaška, Poljska, Slovenija). Poleg Madžara Gaborja Csaszarja in hrvaškega vratarja Ivana Stevanovića sta slovenskim ljubiteljem rokometa najbolj znana Nik Tominec, sin nekdanjega selektorja Matjaža Tominca (Nik ima tudi švicarsko državljanstvo po očetu ter hrvaško po mami in nekdanji odlični rokometašici Željki Maras, igra pa za reprezentanco njene domovine), in Poljak Michal Szyba, ki je pred lanskim prihodom v Kadetten dve leti nosil dres Gorenja. »Za nas je to že ena odločilnih tekem za uvrstitev na eno izmed prvih dveh mest v skupini. Zato si nikakor ne smemo privoščiti poraza proti Gorenju, ki je očitno v odlični formi,« se dobro zaveda Peter Kukučka, za katerega je Kadetten šele prva postaja v njegovi trenerski karieri.