Toshl, odcepljeno podjetje kranjske gazele 3fs, ki je bila nedavno prepoznana za gazelo Gorenjske in se bo 25. oktobra potegovala za zlato, srebrno ali bronasto gazelo, je uspešno prodrl v ameriške banke, za sodelovanje z evropskimi bankami pa očitno najboljši časi šele prihajajo.

Toshl, ki uporabnikom prek mobilnih naprav in spletne aplikacije omogoča transparentno spremljanje prihodkov in odhodkov, je nedavno dodal vrsto novih funkcij, ki uporabnikom omogoča lažje vnašanje in shranjevanje računov, aplikacija toshl 3.0 in naročniški paket toshl medici pa omogočata, da se samodejno vnesejo in zapišejo tudi nakupi s kreditno kartico in bančne transakcije. Pogovori in delo z integratorjem, ki skrbi, da lahko Toshl začne sodelovati z bankami, da se podjetju ni treba pogajati z vsako banko posebej, so v ZDA pospešeno tekli zadnjo polovico leta, je pojasnil Matic Bitenc, soustanovitelj in direktor.

Toshl, ki ima 2,8 milijona uporabnikov po vsem svetu, od tega četrtino v ZDA, pa do zdaj ni bil tako uspešen pri večletnih pogovorih s slovenskimi bankami. »Zdaj jih bo k temu spodbudila Evropska unija, ki je sprejela novo direktivo o plačilnih storitvah PSD2. Banke držav EU bodo morale tako vzpostaviti samodejne povezave (API) za branje transakcij ob avtorizaciji uporabnika do prihodnjega leta. Ker pa je treba dokončno sprejeti še nekaj tehničnih standardov in predpisov, pričakujem, da se bo to z vsemi bankami zgodilo najpozneje v letu 2019,« pravi Bitenc. Njihova ambicija je tudi širitev samodejnih povezav z bankami v Avstralijo in na Novo Zelandijo, v Singapur in Brazilijo.

Sicer pa Toshl podpira 190 valut za spremljanje stroškov, finančnih računov, proračunov, tečaji pa se osvežujejo vsakih 15 minut. Toshl namreč ne želi biti samo beležnica porabljenega denarja, temveč želi tudi pomagati varčevati. Za začetek tako, da uporabniku postavijo nižji proračun od prihodkov, nato pa ga aplikacija vzpodbuja, da se proračuna tudi drži. Omogočajo tudi možnost, da ima posameznik transparenten nadzor nad denarjem, ki ga ima na računih v različnih državah in v različnih valutah.

Širitev poslovanja za Toshl, ki ima sedež v San Franciscu, razvoj pa v Kranju, pomeni ne le več prihodkov, pač pa tudi nove zaposlitve. Trenutno imajo prosti dve delovni mesti, za razvijalce spletnih aplikacij in iOS aplikacij, do konca leta pa bo ekipa štela osem sodelavcev. jpš