Živali so bile od pradavnine naprej pomembne človekove spremljevalke – kot vir za preživetje, kot pomočnice pri delu ali kot družabnice. Svetovni dan živali smo uradno prvič praznovali leta 1931 v poklon pomembni vlogi živali v našem življenju in ljudem, ki so posvetili svoje življenje njihovi zaščiti in negi. Praznik nas opozarja, da bi moral svet postati boljši za vse živali, in združuje aktiviste v boju za njihove pravice ne glede na narodnost, religijo, prepričanja ali politično ideologijo. Z večjo osveščenostjo in izobraževanjem lahko ustvarimo svet, v katerem bodo živali sprejete kot čuteča bitja.

Živali niso stvari, ampak enakovredna živa bitja

»Kot družba z živalmi na žalost še vedno delamo kot s premičnimi stvarmi in ne kot enakovrednimi živimi bitji,« opozarja Stanko Valpatič iz Društva za osvoboditev živali in njihove pravice. »Nujno je, da se ta skrajno poniževalni odnos do živali spremeni in da jim priznamo njihove pravice, predvsem pravico do življenja, primernega njihovi vrsti. V dobro ne samo živali, temveč tudi ljudi, saj množična živinoreja denimo hudo krši človekovo pravico do zdravega življenjskega okolja in do zdravja. Klavnice, lov, cirkus, poskusi na živalih, razstave in dirke ter druge zlorabe živali ne sodijo več v ta čas. Prelivanje krvi živali je treba ustaviti, mora postati preteklost. Blaginje Slovenije se brez blaginje živali ne da doseči.«

Današnji shod na Prešernovem trgu v Ljubljani

Zakaj zakon o zaščiti živali bolj kot živali ščiti obstoječi odnos med človekom in živaljo, se sprašujejo varstveniki živali. »To je suženjski odnos, kjer je suženj seveda žival, in ki ima za posledico grozovita mučenja živali na farmah, v klavnicah, pri lovu v gozdovih, v poskusnih laboratorijih, pri prevozih in drugje. V Sloveniji več kot 30 milijonov živali letno zakoljemo v klavnicah, okoli 100.000 pa jih pade še pod streli lovcev. Več tisoč živali trpi v barbarskih poskusih,« dodaja Valpatič. Prav seznanjanju javnosti o slabem ravnanju z živalmi in ekoloških posledicah množične živinoreje je namenjen današnji shod med 16. in 20. uro na Prešernovem trgu v Ljubljani, na katerega vabijo Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice, Slovensko vegansko društvo in Društvo za zaščito živali Pomurja.