4. oktober velja za svetovni dan živali že vse od leta 1931, ko so ga določili na svetovnem kongresu ekologov v Italiji. Njegov glavni namen je osveščanje o problematiki živali in sobivanja z njimi. Ni naključje, da na ta dan goduje tudi Frančišek Asiški, zavetnik živali, o katerem legende pravijo, da se je z živalmi pogovarjal in z njimi tkal prijateljske vezi.

Odprta vrata zavetišča na Gmajnicah

Svoja vrata bo vsem obiskovalcem jutri od 10. do 18. ure že tradicionalno odprlo Zavetišče za živali Ljubljana na Gmajnicah. Ves dan si bo mogoče ogledati živali, ki iščejo dom, in jih posvojiti. V zavetišču bodo predstavili tudi ljubljenčke, ki jih njihovi zdajšnji skrbniki ne morejo več imeti. Ogledate si jih lahko tukaj. Jutri jih boste lahko posvojili neposredno od lastnikov in izvedeli vse pomembne informacije o njih iz prve roke. Zavetišče bo ob uspešni predaji omogočilo brezplačen prepis lastništva.

Dobrodelna tekma za program oskrbe psov

Posebnost letošnjega dneva odrtih vrat je dobrodelna tekma v agilitiyju in rally obedienceu, ki jo zavetišče organizira v sodelovanju s KD Agility Ilirija. Njen namen je širši javnosti predstaviti, da so tudi psi, posvojeni iz zavetišča, nadvse prijetni družabniki ter lahko kot drugi psi celo tekmujejo, če si zanje (in tudi zase) vzamemo dovolj časa. Na dogodku zbrana sredstva bodo namenjena za nadaljevanje nadgrajenega programa oskrbe psov s poudarkom na rehabilitaciji psov z vedenjskimi težavami in sprehajanju.

Srečanje s psi in njihovimi sprehajalci

Srečali se boste lahko z rednimi sprehajalci iz zavetišča, ki bodo sprehajali pse in pomagali na dogodku. Lahko vam bodo predstavili svoje izkušnje. Verjamemo, da bo obiskovalce pritegnilo veselje psov ob novem načinu sprehajanja, ob vzgoji in socializaciji na psom prijazen način. Sprehajalci vam bodo predstavili tudi nekatere pse iz zavetišča, vam pokazali, kaj znajo, in kako pridni učenci so. Prepričani smo, da vas bo njihovo veselje pritegnilo. Morda se odločite za posvojitev katerega od njih.

Otroška delavnica za najmlajše

Poskrbljeno bo tudi za najmlajše. Na dnevu odprtih vrat zavetišča bodo prvič priredili otroško delavnico, na kateri se bodo otroci naučili, kako pravilno pristopiti k psu, kako pravilno pobožati mačko, kako pobrati ''kakec'' in še kaj. Naučili se bodo izdelovati ''cofke'', ''kitke'' in številne druge igrače za pse in mačke. Najlepše igrače bodo nagrajene. Poskrbljeno bo tudi za hrano in pijačo. S seboj prinesite le dobro voljo!

Akcija zbiranja starega papirja

Na svetovni dan varstva živali lahko živalim pomagate tako, da se udeležite že 14. akcije zbiranja starega papirja, ki jo prireja Društvo za zaščito živali Ljubljana. Star papir prinesite jutri, v soboto, med 8. in 18. uro na parkirišče Centra Interspar Vič v Ljubljani (Jamova 105). Obiskali boste lahko stojnico, ki bo ponujala zanimive izdelke, nakupe iz srca, in v zabojnik oddali star papir – prav vsak list šteje! Del sredstev bo tudi letos namenjen društvu Mačjelovka in njihovi ekipi TNR Team Slovenija za projekt sterilizacije in kastracije v državah na Balkanu.

Akcije zbiranja hrane za brezdomne in zapuščene živali v zavetiščih in društvih za zaščito živali potekajo tudi v trgovskih centrih, nekateri veterinarji pa ob dnevu živali omogočajo brezplačne preventivne preglede domačih ljubljenčkov.