Usoda Katalonk in Kataloncev je tudi naša usoda. Izražamo jim vso solidarnost in podporo.

Dostop do peticije:

»Peticija v podporo katalonskemu narodu« je od tega trenutka objavljena na spletnem naslovu: https://www.pravapeticija.com/podpora_kataloniji

K podpori vabimo vse državljanke in državljane!

Nasilje španske policije je zahtevalo več kot 1000 ranjenih in edini »zločin«, ki so ga ti ljudje storili, je bil, da so želeli svobodno izraziti svojo voljo in neposredno odločati na referendumu, ki je najvišja oblika neposredne demokracije. Vsakršno nasilje oblasti nad državljankami in državljani je zavržno in strahopetno.

Državljanke in državljani Republike Slovenije z ogorčenjem opazujemo lahkotnost, s katero španske oblasti zanikajo katalonskemu narodu pravico do samoodločbe kot jo opredeljuje Ustanovna listina Združenih narodov. Nobena ustava, ki jo sprejme politična večina v določenem družbeno-političnem trenutku in kontekstu, ne more poteptati te pravice narodov, da sami odločajo o svojem političnem položaju in oblikah socialnega, ekonomskega in kulturnega razvoja.

Občudujemo in podpiramo nenasilen odpor Katalonk in Kataloncev. S svojim izjemnim pogumom so pokazali, kako se je mogoče dostojanstveno postaviti po robu ustrahovanju državnega represivnega aparata. V tem boju niso sami! Slovenske državljanke in državljani nismo pozabili podpore katalonskega naroda, ko smo leta 1991 pričakovali mednarodno podporo ob osamosvajanju in vzpostavljanju naše lastne državnosti.

Kot evropske državljanke in državljani pozivamo predsednike Evropske sveta, Evropskega parlamenta in Evropske komisije, da nedvoumno obsodijo nasilje španskih oblasti nad Katalonkami in Katalonci ter ustrezno ukrepajo zoper špansko vlado, kot izhaja iz temeljnih pravnih aktov Evropske unije.

Evropske unije, ki gleda stran, ko določena politična elita tepta in zanika temeljne človekove pravice in državljanske pravice ter načela mednarodnega prava, ne podpiramo!

Institucije EU pozivamo, da storijo vse, kar je v njihovi moči, da pride do dialoga med španskimi in katalonskimi oblastmi glede prihodnje politične ureditve Španije in Katalonije ter priznajo izid referenduma, na katerem se je 90% volivk in volivcev, ki so glasovali, odločilo za samostojnost.