Na Kočevskem je pokritost z gozdovi več kot 80-odstotna. Leta 2013 je bil Festival lesa zasnovan kot odziv na razmislek o priložnostih, ki jih ponuja kočevska gozdnata pokrajina. Pomembna akterja lokalnega okolja, Gimnazija in srednja šola Kočevje ter Občina Kočevje, sta želela povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu z enim najvišjih odstotkov brezposelnosti v Sloveniji.

Podelitev nagrad natečaja (Pra)stol

Festival lesa želi postati osrednji dogodek in zbirališče lesne stroke v Sloveniji in širše. Pester vsebinski del se vsako leto prepleta z živahnim dogajanjem v mestu. Z naborom raznolikih dogodkov zaobjema širok spekter javnosti - od prvega stika z lesom za najmlajše in vodenih delavnic izdelave končnega izdelka, do umetniških vsebin ter strokovnih predstavitev na področju strategije pametne specializacije, krožnega gospodarstva in inovacij gozdno-lesne verige. Festival se tradicionalno začenja s podelitvijo nagrad natečaja industrijskega oblikovanja (Pra)stol. Strokovna žirija je izbrala tri najboljše oblikovalske ideje (Pra)stola na temo regeneracije, ki jih bodo v obliki prototipa razkrili na večernem dogodku ob odprtju festivala.

Številne delavnice in strokovna konferenca

Med festivalom bodo tudi letos potekale številne delavnice za različne generacije in ciljne skupine. Poseben poudarek je na tišlerski soboti, namenjeni predvsem oblikovalcem, na praktičnih delavnicah izdelave končnega izdelka pa bosta svoje izkušnje delila Jernej Mali (Atelje Mali) in Peter Osterveršnik. Festival bo zaključila strokovna konferenca »Wood-Tech-Talks« na temo krožnega gospodarstva, gozdno-lesne verige in njene digitalizacije. Na konferenci bo med drugim predstavljen tudi pilotni projekt postavitve IT-platforme na področju gozdno-lesne verige v Sloveniji.

Predstavitev lesenih skulptur Odsev

Ob odprtju festivala bodo javnosti prvič predstavljene lesene skulpture s skupnim naslovom Odsev, ki so nastale pod mentorstvom doc. Marka Glavača, akademskega kiparja. Avtorice treh lesenih skulptur so Maruša Šulentič (Odsev gozda), Mateja Lunder (Pragozd - podoba spomina) in Ana Burger (Totem); vse so slušateljice Likovnega izobraževalnega centra Ribnica. Skulpture krasijo mestne vedute ob reki Rinži in poudarjajo Kočevje kot kraj, ki je bogat z lesom, in to tudi ceni. Festival organizira Zadruga Festival lesa v sodelovanju z Občino Kočevje. Častni pokrovitelj je premier dr. Miro Cerar, glavni sponzor pa je družba Slovenski državni gozdovi.

Celoten program Festivala lesa si oglejte tukaj.