V letu, ko je v Kočevju sedež dobilo podjetje Slovenski državni gozdovi in ko v slovenskem prostoru vzpostavljamo upravljanje gozdov na novo osnovo, se hkrati tudi vse bolj posvečamo obuditvi nekoč uspešne lesnopredelovalne industrije. Festival lesa je v takšnem okolju več kot dobrodošel in tako v novembru prinaša bogat program s poudarkom na inovacijah, uspešnih zgodbah in praktičnih znanjih ter ustvarjanju.

Predstavitev inovacij tehnologije pri rabi lesa

Festival lesa bo 10. novembra slavnostno odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Na velikem odru novega Kulturnega centra Kočevje bo pet strokovnjakov predstavilo inovacije visoke tehnologije pri rabi lesa. Prof. dr. Primož Oven, prof. dr. Miha Humar, prof. dr. Samo Kreft, dr. Andreja Kutnar in dr. Igor Mihelič bodo spregovorili o inovacijah kot so nanofibrilirana celuloza, biorafinerija, modifikacija lesa in blagodejni oziroma zdravilni učinki lesa. Na večernem dogodku bosta premierno predstavljena inštalacija in performans »Kdo smo, ste, so?« akademskega kiparja, doc. mag. Marka Glavača in dijakov Gimnazije in srednje šole Kočevje, v katero so vključili izdelke nekdaj uspešnega lesnega podjetja LIK.

Delavnice za vsakogar

Z namenom popularizacije rabe lesa bodo v času festivala potekale tudi različne delavnice in dogodki, ki tvorijo zaokrožen program, v katerem lahko vsakdo najde nekaj zase. Da je les več, bo festival dokazoval skozi strokovne, ustvarjalne in tematske delavnice za vse generacije. Namenjene bodo tako tistim, ki želijo izpopolniti svoje znanje o delu z lesom, kot tudi novincem. Na dveh »tišlarskih sobotah« bo poudarek na restavriranju starega pohištva in izdelavi manjšega pohištva iz palet. Med drugimi bo delavnice vodil mag. Jernej Mali, priznan akad. kipar in restavrator iz Ateljeja Mali. Za oblikovalce bo ponovno organizirana delavnica prototipiranja izdelkov, ki jo bosta vodila Gašper Premože (Poligon kreativni center, Zen Egg) in Andrej Palman, inženir lesarstva z Gimnazije in srednje šole Kočevje.

Drugi mednarodni natečaj (Pra)stol

V okviru Festivala lesa je letos od 6. septembra do 19. oktobra potekal 2. mednarodni natečaj industrijskega oblikovanja (Pra)stol – od ideje do prototipa, ki je poklon kočevskemu pragozdu in zgodovini lesne industrije. Prelogi, ki ji je izbrala strokovna žirija, bodo na svečani podelitvi 18. novembra prejeli nagrado »kos lesa« in izdelavo prototipa. V posebni kategoriji, ki spodbuja mladostno ustvarjalnost, bo letos izbran tudi najboljši srednješolski predlog.

Številni spremljevalni dogodki

Festival lesa prinaša še številne druge dogodke, od start-up vikenda, razstave Dotik lesa (projekt v sodelovanju med Srednjo šolo Slovenj Gradec in Muta ter Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani) do kulturno in glasbeno obarvanega predotvoritvenega večera Prižgimo festival. Celoten program je na voljo na spletni strani festival-lesa.si.