Ne skrivate ambicij, da bo v Montrealu vaš cilj osvojitev kolajne.

Dovolj imam izkušenj in uspehov, da me ne zanima zgolj sodelovanje na prvenstvih. Osvojitev kolajne na velikem tekmovanju je moja velika želja, s katero bi potešil svoje apetite.

Čemu pripisujete slab začetek sezone, ko se na tekmah svetovnega pokala v Varni in Sombotelu niste uvrstili v finale?

Ne poznam pravega odgovora. Od jesenskega dela sezone sem si veliko obetal. Poleti sem trdo garal. Vse moje misli so bile usmerjene k svetovnemu prvenstvu v Montrealu. Želel sem si, da bi v Kanado pripotoval s serijo dobrih rezultatov, ki bi mi vlili samozavest. A sem jo v Varni in Sombotelu kvečjemu izgubil. Po neuspehih sem se želel odpovedati nastopu v Parizu. K sreči me je trener Sebastijan Piletič prepričal, da sem vendarle odpotoval.

Tretje mesto na močni tekmi svetovnega pokala v Parizu je bila lepa generalka pred SP, mar ne?

Vsekakor. Potreboval sem ta rezultat, ki mi dviga apetite tudi na svetovnem prvenstvu. V primerjavi s Parizom imam še rezerve.

Boste v ponedeljkovih kvalifikacijah nastopili z enako sestavo kot v morebitnem finalu?

V kvalifikacijah bom nastopil z lažjo sestavo. V morebitnem finalu se bova s trenerjem odločila, ali bom nastopil z lažjo ali težjo vajo.

Vselej je govor o lažji in težji vaji. Ste res tako dobri, da se lahko med najboljših osem telovadcev na svojem orodju uvrstite z lažjo sestavo?

Da, lahko rečem, da sem tako dober. Verjemite mi, da lažja sestava še zdaleč ni lahka. Je zgolj lažja od zahtevnejše, ki jo tudi izvajam. Govor je o dveh do treh desetinkah višji izhodiščni oceni, kar lahko odloči o nosilcih kolajn. Na konju z ročaji imamo vsi telovadci pripravljeni vsaj dve različici vaje. Izvedba težje sestave je precej bolj tvegana, saj hitreje narediš napake pri izvedbi. Zato je včasih bolje dobro izvesti lažjo vajo in prejeti manj odbitkov kot slabše težjo.

Kdaj se v finalu odločite, s katero sestavo boste nastopili?

Odločitev je odvisna od številnih dejavnikov. Od tega, kateri po vrsti grem na orodje, kako so pred menoj sestave izvajali tekmeci, od počutja… Na vsakem treningu na konju opravim vsaj eno lažjo in težjo vajo, zato miselno brez težav pristopim k obema sestavama. To mi omogoča, da se lahko hipoma odločim, s katero vajo bom nastopil. Res pa je, da sem se v preteklosti pri izbiri večkrat opekel.

Svetovno prvenstvo bo potekalo na orodjih opremljevalca Gymnove. Kakšne izkušnje imate s francoskim proizvajalcem?

Z Gymnovo imam zelo malo izkušenj. Da bi se čim bolje pripravil na ta orodja, sem poleti veliko treniral v Škofji Loki, in sicer na starem konju znamke Elan. Ta je po mojih izkušnjah še najpodobnejši Gymnovemu orodju.

Predlani sem imel na svetovnem prvenstvu z njim slabe izkušnje, saj mi je med sestavo ves čas dražil komolce, zato sem vajo prekinil. V gimnastičnem centru v Ljubljani imamo na voljo le konje znamke Janssen-Fritsen.

Ali ne bi bilo bolje, če bi se na svetovno prvenstvo za kolajno pripravljali na orodju, kakršno bo v Montrealu?

Nedvomno. A nisem pravi naslov za odgovor na to vprašanje. Lahko rečem le, da tekmovalci iz razvitih gimnastičnih držav nimajo takšnih težav. Na tekmo pridejo pripravljeni, medtem ko se sam navajam na orodje na uradnih treningih.