Končnica četrtfinalnega dvoboja med Slovenijo in Latvijo je bila zagotovo med razburljivejšimi trenutki 40. evropskega prvenstva. Tedaj sta si namreč v lase skočila naturalizirani Slovenec Anthony Randolph in prvi zvezdnik Latvije Kristaps Porzingis. Dvojec si je v žaru borbe izmenjal kar nekaj ostrih besed, provociranje Američana pa je očitno močno vznemirilo tudi številne navijače latvijskega košarkarja. Ti so po zmagi Slovenije (103:97) bodočega evropskega prvaka na twitterju zasuli s sovražnimi sporočili, poleg rasističnih zmerljivk pa so mu grozili celo s smrtjo.

»Po incidentu s Porzingisom so me ljudje z vsega sveta, med drugim tudi turški in latvijski navijači, po twitterju zmerjali z besedo, ki ima začetnico N. Dejali so, da sem smet in da če bom prišel v New York, me bodo ubili. Bilo je zelo zanimivo, a jim nisem odgovarjal in po nepotrebnem tratil energije. Nenavadno je bilo, da ljudje gojijo tako močna čustva do odraslega človeka, ki ga verjetno nikoli niso srečali. A to mi je dalo dodatno motivacijo. Mislim, da mi je to pomagalo, da sem igral še bolj osredotočeno in da sem si še bolj želel osvojiti zlato medaljo,« je za spletno stran theundefeated.com dejal Randolph.

Po besedah Porzingisa naj bi sicer Randolph od samega začetka tekme igral umazano, kar naj bi bil tudi povod, da je Latvijcu v končnici zavrela kri. »Zapletla sva se z rokami in poskušal sem se osvoboditi. Ko sem se obrnil, je hodil proti meni. Bila je napeta tekma in dejal sem mu le, da ima težave. Ni se bilo smiselno pogovarjati z njim. Ne nazadnje je šlo le za košarkarsko tekmo,« je spor komentiral 28-letni soigralec Luke Dončića pri Real Madridu in še zatrdil, da do latvijskega košarkarja zaradi tega ne goji prav nobenih zamer.