Prva četrtina je dala vedeti, da bo domače občinstvo pomemben člen finske igre, saj je bila vsakršna dobra poteza nagrajena z bučnim aplavzom. Slovenija je po zaostanku z 2:5 dosegla deset zaporednih točk in prešla v prvo višje vodstvo, a so Finci hitro približali, zaradi česar je selektor Igor Kokoškov vzel prvi taktični odmor.

Lauri Markannen in Sasu Salin sta vodila igro Finske, ki je kot proti Francozom stavila na zelo agresivno obrambo in konstantno metanje trojk. In trojke so se izkazale za ključno orožje gostiteljev, saj so jih samo v prvem delu zadeli devet. Vendar tudi to ni bilo dovolj za odlične Slovence, ki so na krilih razigranega Dragića – ta je brez težav zadeval kljub izdatnemu pritisku finske obrambe – na odmor odšli z desetimi točkami prednosti.

Neučinkovito nadaljevanje

Gašper Vidmar je vnovič navduševal s koristno igro pod obročem, posebej so mu tokrat šle od rok podaje; ena najbolj atraktivnih je gotovo tista z začetka drugega polčasa, ko je 29-letni Ljubljančan ob skoku proti košu žogo za hrbtom vrnil do prostega Eda Murića. Toda sledil je slabši niz, saj so Slovenci v dobrih šestih minutah dosegli zgolj štiri točke. Finci so bili tik pred izenačenjem, a tudi njim se je ustavil met za tri, kar pa vseeno ni trajalo dolgo.

Ob tem ko je Kokoškov namenil počitek Dragiću in Dončiću, so svoje postorili igralci s klopi: z nekaj dobrimi potezami je minimalno prednost Slovencev zadržal Postonjčan Aleksej Nikolić. Toda s trinajsto od skupno štirinajstih trojk je Finska ohranila stik s Slovenci in pred zadnjo četrtino zaostajala zgolj za dve točki (63:65).

Napet zaključek sobotnega vrhunca

Živčne začetne minute zadnje četrtine so minile v znamenju številnih zgrešenih metov slovenske izbrane vrste. Dončić in Randolph bi lahko svojo ekipo potegnila v mirnejši zaključek, toda namesto tega so Finci po dobrih dvajsetih minutah lovljenja rezultata znova izenačili na 72:72.

K sreči se je Dragić štiri minute pred koncem vendarle vpisal med strelce tudi v drugem polčasu. Minuto in pol pred iztekom časa je imela Slovenija tri točke prednosti. Toda v pomembnih trenutkih se je kot že proti Franciji z mirno in učinkovito igro izkazal 20-letni Markannen (24 točk) ter trideset sekund do konca Fince popeljal v evforično vodstvo.

Na drugi strani je vrnil uslugo Dragić, ki je ob glasnih žvižgih ohranil mirno kri in zadel prosta meta. Sledila je uspešna obrambna akcija Slovencev, Randolph pa je zatem žal zgrešil oba prosta meta in Finska je imela napad za zmago. A novopečeni član slovenske reprezentance se je odkupil, ukradel žogo ravno mlademu Markannenu in zabil za končnih 81:78.

Slovenijo že jutri ob 15.30 čaka tretja tekma, in sicer proti izbrani vrsti Grčije.