»Rogla (Primož Roglič) in Jan (Tratnik) sta s kronometra prinesla dodatno samozavest. Zdaj vemo, če onadva zmoreta, lahko vsi. Vemo, kako smo vozili v zadnjem obdobju pred prvenstvom. Vsi smo dobro pripravljeni. Matej (Mohorič) in Polde (Jan Polanc) sta prišla s španske Vuelte in ne čutita verige. Luka (Pibernik) je vidno shujšan in fit. Sam sem bil zadovoljen s pokazanim po Britaniji. Voziti pa bo treba racionalno, pametno. Primoževo razmišljanje pa je krona vsega. Ko on reče, da bomo vse razmetali, to dvigne vse,« je včeraj po kosilu povzel vzdušje v reprezentančni šesterici Luka Mezgec. Vznemirjenje je, še posebno po srebrni kolajni Primoža Rogliča in desetem mestu Jana Tratnika, na vrelišču. Slovenska reprezentanca, vsaj po moči dveh glavnih »motorjev« ekipe in vseh uspehov v zadnji dobi sodeč, tako visoko še ni kotirala. Dopoldne so si skupaj ogledali 267 kilometrov dolgo traso cestne dirke 84. svetovnega prvenstva. Od Oygardna do dvanajstih zaključnih krogov v Bergnu. »Pričakujem težko dirko. Težja od tistega, kar sem pričakoval glede na oglede profila in zemljevid. Je veliko bolj tehnična, z več ovinki, ožjimi cestami,« je traso opisal Mezgec.

Glede na najverjetnejši razplet – sprint razredčene skupine – so mu v reprezentanci skupaj s selektorjem Andrejem Hauptmanom namenili vlogo kapetana. Državni prvak in peti z letošnjega evropskega prvenstva pa si te vloge ni prilastil. Še kako dobro se zaveda, da za svetovno prvenstvo veljajo posebne zakonitosti. »Veliko je možnih scenarijev. Vsekakor pa se še trije sotekmovalci dodatno ne morejo podrediti zgolj meni. Morali se bomo odločati racionalno glede na potek dirke,« je pripomnil Mezgec, ki se je to sezono velikokrat dokazal kot uspešen strateg v Orici. In pri napovedih kot prerok Nostradamus napoveduje: »Misliti mi dajo besede Kolumbijca Rigoberta Urana, da ne bo pomembno, kako hiter si, ampak kako močan. Mislim, da bo ključni faktor število ubežnikov in taktika devetih Belgijcev. Veliko ubežnikov pomeni hitrejši ritem. Belgijci pa bodo tisti, ki bodo želeli narediti selekcijo in se otresti Sagana in podobnih. Italijani imajo lahko več različic. Zame bo pomembno v uvodnem delu prihraniti čim več energije. Ko se bomo bližali 250. kilometru, bodo noge drugačne kot pri 200. Upam, da bom vzdržal čez klance in bo ostala skupinica. Lahko pa se odpelje nekaj kolesarjev, tedaj so v prednosti lažji kolesarji, kot je Rogla. Upam, da bomo v ključnih trenutkih sprejemali prave odločitve,« še upa Mezgec.

Slovenska reprezentanca se zadnja leta s svetovnih prvenstev ni vračala nasmejanih ust. Zadnji veliki dosežek je sedmo mesto Boruta Božiča v Köbenhavnu 2011. Potem sta čast reševala Jan Polanc in v mavrično obarvani mladenič Matej Mohorič. Zmagovalec etape na Giru ponavlja večno pravilo, da bo spredaj tisti, ki si to bolj želi in bo bolj motiviran, saj je svetovno prvenstvo posebna dirka, ki jo je težko primerjati. Junak Vuelte dodaja: »Za nas ni pomembno, kdo so favoriti. Naj bo Peter Sagan (lovi tretji zaporedni naslov, op. p.), Philippe Gilbert (prvak 2012), Michal Kwiatkowski (2014), Greg Van Avermaet ali Michael Matthews. Mi se bomo predvsem osredotočili nase!«

Velja še dodati, da je na dirki mlajših članov U23, ki so jo zaradi vzorca scenarija elitne dirke natančno spremljali tudi vsi profesionalci, v sprintu dvojice zmago slavil Francoz Benoit Cosnefroy. Tadej Pogačar je z nekaj sekundami zaostanka v sprintu zasledovalne skupine končal na 20. mestu. Danes bo sicer na sporedu dirka članic s Polono Batagelj, Uršo Pintar in Špelo Kern.