Čeprav sta Nik Krebs in Miha Aljančič v dvojnem dvojcu na nedavnem evropskem prvenstvu do 23 let v Kruszwici na Poljskem osvojila bronasto kolajno, je že pred tem padla strokovna odločitev, da ne bosta nastopila na svetovnem prvenstvu, ki se začenja danes, končalo pa se bo v nedeljo, 1. oktobra. Tako bo edini slovenski reprezentant na Floridi lahko skifist Rajko Hrvat iz Izole, varovanca trenerja Iztoka Butinarja pa premierni nastop čaka jutri.

Na prizorišču tekmovanja, ki ga je orkan Irma zgolj malce oplazil, je Rajko Hrvat že opravil nekaj treningov. »Za zdaj je vse v redu. Prireditelji sicer nekoliko zamujajo s pripravami, akreditacijami in podobnimi zadevami, toda vse pač ne more biti tako super, kot je na Bledu. Proga je dobra, samo malce piha nasprotni veter z boka, valov pa navadno ni ali pa vsaj niso visoki. Voda je sicer 'težka', kar je mogoče tudi posledica moje utrujenosti po dolgi in naporni poti,« pravi Rajko Hrvat, ki je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojil srebrno kolajno, lani pa tekmovanja zaradi olimpijskih iger v Riu ni bilo.

Tudi na Floridi ima veslač iz Izole, ki zaradi svetovnega prvenstva ne bo mogel veslati na državnem prvenstvu, to bo danes in jutri na Bledu, visoke tekmovalne cilje. »Šel bom iz tekme v tekmo. Prvenstvo je dolgo in ni tako zgoščeno kot preizkušnje za svetovni pokal. Želim držati konstantno dobre nastope, tako kot zadnja tri leta. Najprej se bo seveda treba prebiti do velikega finala, v njem pa je, tako kot vedno, vse mogoče. Tudi na testiranjih je napredek viden, toda eno so testiranja, nekaj povsem drugega pa prave tekme. Že po prvi nedeljski tekmi bom imel precej jasnejšo predstavo, kam spadam na tem tekmovanju,« se zaveda lahki skifist Hrvat, ki bo tudi na Floridi nastopal v istem čolnu in z istimi vesli kot na zadnjem svetovnem prvenstvu leta 2015 v Franciji.

Pred tekmovanjem v bližini Sarasote je optimistično razpoložen tudi njegov dolgoletni trener Iztok Butinar. »Priprave so potekale po načrtih in v redu. Letos sva jih naredila nekaj več zaradi kasnejšega termina tekmovanja. Največ sva bila v Bohinju, kjer se nama je pridružil tudi hrvaški lahki veslač Luka Radonić, vendar takrat še ni bil v pravi formi. Veliko sva trenirala tudi na jezeru Peruča skupaj s hrvaškima bratoma Sinković,« je potek priprav na SP opisal trener Iztok Butinar.

O časih in meritvah, ki jih ima Butinar od prej, je viden napredek, kar je dodaten razlog za zadovoljstvo in optimizem. »Lahko rečem, da so vsaj tako dobri kot lani ali pa celo boljši. 'Sparinga' sicer ni bilo veliko, saj sva z Rajkom ostala sama v reprezentanci. Če je zraven še kdo drug, je zelo fino, ko si povsem sam, pa je vse skupaj nekoliko čudno. Še meni kot trenerju se nekatere stvari zdijo nekoliko nesmiselne,« dodaja Butinar, ki tako kot Rajko pravi, da se je treba najprej prebiti do finala, ki pa bo povsem nova zgodba.