Jezero Rotsee (Rdeče jezero) je gostilo zadnjo tekmo v letošnji sezoni, na kateri so nastopile (po odsotnosti v Beogradu in Poznanju) vse veslaške velesile. V Luzernu, ki je bil sočasno generalka za septembrsko svetovno prvenstvo v Sarasoti na Floridi, je bil Rajko Hrvat tudi edini predstavnik Slovenije.

Izolčan je imel v pripravah na Luzern kar nekaj težav, saj je moral pred tremi tedni zamenjati čoln. Stari se je namreč poškodoval in porabil je precej energije in časa za privajanje na novega. »Moj cilj je finale, čeprav je konkurenca še močnejša kot na prejšnjih tekmah. Tudi zaradi povečane konkurence med lahkimi skifisti, potem ko lahki dvojni dvojec pač ni več olimpijska disciplina,« je pred regato napovedal Rajko Hrvat, ki je zadnje priprave opravil v Mariboru in Bohinju.

Hrvat je v Meki svetovnega veslanja izpolnil zastavljeni cilj – veliki finale. Najprej je v kvalifikacijah osvojil tretje mesto in se uvrstil v četrtfinale, v katerem se je z zanesljivo zmago prebil v polfinale. Tudi v sobotnem dopoldanskem polfinalu je blestel in v drugi polovici proge ugnal Norvežana Kristofferja Bruna in Madžara Petra Galambosa, se kot tretji uvrstil v finale in s tem zanesljivo potrdil tudi pot na SP.

V finalu, v četrtem nastopu v dveh dneh, Izolčan ni uspel pokazati vsega, kar zmore. Po četrtini proge je bil še v igri za visoka mesta, že na polovici je bilo dosegljivo le še peto, na koncu je bil šesti, zmagal pa je Poljak Artur Mikolajczewski, ki je za 12 stotink sekunde prehitel Švicarja Michaela Schmida. Hrvatov trener Iztok Butinar je bil vseeno zadovoljen: »Finale je bil cilj in po tej plati sva dosegla zastavljeno. A zadnji nastop ni odražal pravega stanja. Enostavno ni bilo več energije in kot pravijo, je imel prazne noge. Glede na vse skupaj je bil nastop uspešen, saj je tekmo spremljala tudi dodatna živčnost zaradi zapleta s čolnom, menjave in privajanja na novega. Zdaj naju čakajo ostre priprave na SP.« dek