»Ne zavedam se še, da sem deseti najboljši kronometrist sveta. Računal sem na 20., 30. mesto. Še sam ne morem verjeti,« so bile prve misli Tratnika po sredinem kronometru. »Dolgo sem bil na tem sedežu vodilnega, me je že kar rit bolela. Ampak se je splačalo. Res sem zadovoljen,« je dodal nekdanji evropski prvak, ki je v zadnjih dveh sezonah naredil velike korake nazaj do najboljših.

Leta 2011 se je Tratnik prvič podal na tuje, iz Zheroquadro Radenske se je preselil v Quickstep, kjer pa se mu ni izšlo po načrtih. Hitro se je vrnil domov, sezono 2012 nastopal za Radensko in na evropskem prvenstvu osvojil naslov prvaka na cestni dirki. Nato je šel v Avstrijo, najprej v Tirol Cycling Team, zatem pa v Amplatz-BMC, kjer je kariero dokončno vrnil v prave tirnice. Predvsem v sezoni 2016 je pri Amplatz-BMC navduševal in si prikolesaril pogodbo v profesionalni kontinentalni ekipi CCC Sprandi Polkowice.

Telefoni niso bili dovoljeni

»Res sem imel malo smole, ko sem bil mlajši. To je preteklost. S tem se ne obremenjujem. Izgubil sem nekaj let. A še sem tukaj. Ne gledam, kaj je bilo, gledam naprej, da se napaka ne ponovi. CCC mi omogoča lepo pot, da se razvijam. Vsako leto sem boljši. Hvala vsem za podporo,« se je na dosedanjo kariero na kratko ozrl Tratnik.

Sedemindvajsetletni Sjuk, kakršen je vzdevek Tratnika, je bil zelo vesel tudi uspeha reprezentančnega kolega in sostanovalca v času prvenstva v Bergnu Rogliča. Ko je prišel na vrh Zasavcu ni dal nobenih informacij o stanju na progi. »Žal na vročem stolčku niso bili dovoljeni telefoni. A niti nisem hotel govoriti z njim. Nisem ga hotel obremenjevati. On dobro ve, kaj mora narediti. Samo v dilemo bi ga spravil. Vem, da se zna odločiti in odločil se je prav. Še enkrat mu čestitam.«