Okusni so z jajci, razmeroma preprosto jih pripravimo tako, da jih narežemo na kose, opražimo s šalotko in česnom, posolimo, zalijemo z malo belega vina in zdušimo, nato pa preložimo v pomaščeno glineno skledo, dodamo neumešana jajca in potisnemo v pečico, da jajca zakrknejo. Ko je jed pečena, jo posujemo s sesekljanim svežim peteršiljem in postrežemo. Gotovo pa vam bodo teknili tudi na italijanski način, v kanelonih.

Mesni kaneloni z jurčki

500 g listov testenin za lazanjo (ali že pripravljenih cevk za kanelone), 300 g mletega govejega ali konjskega mesa, 200 g jurčkov, 750 g paradižnika v koščkih, 1 čebulo, 50 g parmezana, oljčno olje, 1 dl belega ali rdečega vina, morsko sol, sveže zmlet poper ali zdrobljen čili, 5 debelih strokov česna, večji ščep origana.

Gobe očistimo in grobo sesekljamo ter v ponvi popražimo na olju. Solimo in popramo, premešamo in predevamo v skodelico. V isto ponev nalijemo dve žlici olja in mleto meso med občasnim mešanjem pražimo pet minut. Med tem pristavimo vodo za kuhanje testenin, ki ji dodamo žlico olja in sol. Česen in čebulo ločeno drobno sesekljamo. Čebulo stresemo na popraženo meso, premešamo in pražimo še tri minute, potem pa dodamo še česen, sol in poper, premešamo in pražimo še tri minute. Liste za lazanje skuhamo tako, da se ne sprimejo. Meso zalijemo z vinom in ga med mešanjem kuhamo, da polovica tekočine izhlapi. Liste za lazanjo odcedimo in pazimo, da se ne sprimejo. Pomagamo si lahko z oljem. Mesu primešamo tretjino paradižnika in polovico origana, vse skupaj pa med občasnim mešanjem kuhamo vsaj pet minut. Parmezan naribamo. Mesu primešamo pražene gobe in kuhamo še eno minuto, da izhlapi skoraj vsa tekočina. Odstavimo in nekoliko ohladimo. Medtem pečico ogrejemo na 200 °C. Polovico preostalega paradižnika nalijemo v manjši globok pekač. Na vsak list za lazanjo damo nekaj nadeva, posujemo z malo parmezana in zvijemo v valj. Pazimo, da se nam izide z nadevom. Zvitke položimo na omako v pekaču, jih prelijemo s preostalim paradižnikom in posujemo s preostalim parmezanom ter origanom. Pekač za pol ure položimo v pečico. Postrežemo kot glavno jed s solato.