Kenguru je avstralska maskota, upodobljen je na avstralskem grbu in nekaterih kovancih. Poleg koale je verjetno ena najbolj simpatičnih in prepoznavnih živali celine »tam spodaj«. Očitno pa tem vrečarjem samo simpatičnost ne bo več pomagala – avstralski strokovnjaki za okolje v najnovejšem poročilu namreč opozarjajo, da so postali veliki škodljivci. Raziskava je pokazala, da kenguruji razbijajo ograje, z živino tekmujejo za hrano, uničujejo pridelek, tu in tam pa napadejo še kakšnega človeka.

Poskok v številu kengurujev (leta 2010 jih je bilo 27 milijonov, šest let kasneje že 45) pripisujejo zanje prijaznejšim okoljskim razmeram – več dežja namreč s seboj prinese več rastja in posledično več hrane zanje. Težave z njimi imajo zlasti na odročnejših kmetijah, torej izven mest, kjer se bojijo, da živali sčasoma ne bodo mogli več nadzorovati. »Kakšen teden ali dva nazaj jih je bilo tukaj na tisoče. Neverjetno, koliko jih pogine pod kolesi vozil. Uničijo vso travo, kar za korenine jo potegnejo iz zemlje,« je za televizijo ABC potožil Garry Hannigan, lastnik organske ovčje kmetije v Novem Južnem Walesu. »Prav kmalu pa se lahko zgodi, da jih bo zaradi suše in pomanjkanja hrane poginilo na milijone,« je opozoril.

»S prevelikim številom kengurujev se moramo soočiti in glede tega nekaj ukreniti. Število moramo zmanjšati na human način, hkrati pa dobro razmisliti, kaj storiti z njihovimi trupli. Ne moremo jih kar pustiti zgniti nekje zunaj,« opozarja David Paton, profesor na univerzi v Adelaidi, ki je prepričan, da morajo skupnosti podpreti odstrel teh živali, njihovo meso pa jesti, da ga ni treba metati stran. Če se oblasti in prebivalci ne bodo začeli zavedati te težave in je začele reševati, bo v Avstraliji začela trpeti biotska raznovrstnost. »Niso kenguruji krivi, da jih je toliko. Verjetno smo mi imeli težave z razredčenjem te vrste, s čimer bi preprečili škodo, ki so jo že naredili,« je zaključil.