Drugi regijski izbor najboljših najhitreje rastočih podjetij bo ta četrtek v Novem mestu. Tako kot lani se bo osrednje dogajanje izbora gazele dolenjsko-posavske regije odvilo v Šolskem centru Novo mesto.

Sto najhitreje rastočih podjetij dolenjsko-posavske regije po indeksu rasti prodaje med letoma 2011 in 2016 je v tem času poskrbelo za 1184 novih delovnih mest, gospodarstvo regije pa za 1284, kar je v primerjavi z 935 novimi delovnimi mesti lani opazna rast. Stoterica podjetij ne izkazuje take uspešnosti kot lanska, saj so podjetja odprla za 65 odstotkov več novih delovnih mest, lanskoletne gazele pa 80 odstotkov. Prav tako je nižja rast prodaje, ki znaša 144 odstotkov, pri lanskoletnih pa kar 194 odstotkov.

Krško prehitelo Novo mesto

Medtem ko je bilo Novo mesto po številu hitro rastočih podjetij še lani na prvem mestu s 17 podjetji, je dolenjsko prestolnico tokrat s samega vrha izrinilo Krško. Tam ima namreč svoj sedež 18 gazel s seznama 100 najhitreje rastočih (lani 15). Deset gazel ima sedež v Brežicah, devet v Črnomlju, sedem pa v Trebnjem, kjer posluje tudi podjetje REM, ki se ponaša z nazivom aktualne srebrne gazele.

V Kočevju, kamor prihaja japonska Yaskawa Electric z naložbo v tovarno industrijskih robotov, pa sedem. Hitro rastoča podjetja uspevajo tudi v manjših občinah, kot so Radeče, Kostel, Žužemberk in Kostanjevica na Krki.

Zlata Keko Varicon in Krka

Na samem vrhu seznama 100 najhitreje rastočih tokrat ni sprememb, saj je prvo gradbeno podjetje Saramati Adem iz Krškega, takoj za njim pa tako kot lansko leto črnomaljsko prevozniško podjetje A-sprint. Na seznamu 100 najhitreje rastočih so poleg nominiranih gazel Adria Doma, BOS Grubar in Iskra PIO še v preteklosti prepoznane gazele Amplexor Adriatic, REM, Total, Yaskawa Ristro, Ferro Črtalič in Metalika. Je pa imela regija od leta 2001 dve zlati gazeli, in sicer leta 2004 Keko Varicon, šest let pozneje pa Krko.