Tekmovalni sistem že nekaj let ostaja nespremenjen: 28 klubov – žreb skupin je bil junija na Ljubljanskem gradu – je razdeljenih v dve skupini zgornjega doma s po osmimi klubi (A in B) in dve spodnjega s po šestimi (C in D). Iz skupin A in B bo v osmino finala napredovalo po šest najboljših ekip (zmagovalca skupin se uvrstita neposredno v četrtfinale), iz skupin C in D pa se bosta po dve najboljši ekipi bojevali za zadnji dve prosti mesti med najboljšo šestnajsterico v Evropi. Po osmini finala in četrtfinalu bo sklepni turnir četverice 26. in 27. maja 2018 v dvorani Lanxess Arena (zmogljivost 20.000 gledalcev) v Kölnu. Zadnje dejanje lige prvakov bo tako že devetič zapored gostil Köln, prvič leta 2010, v tem času pa prav nobenemu klubu še ni uspelo ubraniti naslova prvaka Evrope iz prejšnje sezone.

Slovenija med elitno šesterico

Po večletnem premoru sta med evropsko elito spet dva kluba iz Slovenije, ki je med šestimi državami (poleg nje še Danska, Španija, Madžarska, Makedonija in Poljska) z dvema ekipama v ligi prvakov. Po tri imata Francija in Nemčija, deset držav pa le po enega. Slovenija se lahko po zaslugi Celja Pivovarne Laško pohvali tudi s tem, da je ena izmed šestih držav z naslovom evropskega prvaka (2004). Po enkrat so to lovoriko osvojili še Makedonija (Vardar 2017), Poljska (Kielce 2016) in Francija (Montpellier 2003), na vrhu pa sta z velikim naskokom Španija (14, od tega Barcelona 8) in Nemčija (6). Toda zanimivo je, da so španski in nemški klubi po uspehu Celjanov leta 2004 poskrbeli za popolno vladavino – zapored so skupno osvojili enajst lovorik, – a v zadnjih dveh sezonah ostali brez nje, povrh vsega še brez finala: v minuli sezoni je bil finale Vardar – PSG, leto prej pa Kielce – Veszprem.

Naslov evropskega prvaka brani Vardar, ki je v lanskem finalu sklepnega turnirja četverice v Lanxess Areni v Kölnu premagal Paris St. Germain s 24:23. Toda v Skopju je bolj kot liga prvakov že nekaj časa v središču pozornosti napoved lastnika in glavnega sponzorja kluba, ruskega bogataša Sergeja Samsonenka, da se bo povsem umaknil po koncu sezone iz kluba, katerega proračun znaša okoli sedem milijonov evrov. »Prepričan sem, da nejasna prihodnost kluba ne bo vplivala na moje igralce, ki so profesionalci. V minuli sezoni smo postali najboljši v Evropi, se pa zavedamo, da je lovorike težje braniti kot napadati. Krog favoritov je precej širok, vanj pa spadamo tudi mi,« pravi trener, Španec Raul Gutierrez Gonzalez, ki je na klopi Vardarja že od novembra 2013. Španec bo imel v tej sezoni spet na voljo 15 tujcev, tudi letos je Vardar del glavnih priprav opravil v Kranjski Gori.

Za Elverum kvota kar 1001

Če gre verjeti napovedim največje stavnice na svetu, je glavni favorit za osvojitev naslova prvaka Evrope nesramno bogati Paris St. Germain, ki je bazične priprave opravil na Rogli. Kvota na francoski klub z najvišjim rokometnim proračunom na svetu (17 milijonov evrov na sezono) in trenerjem Zvonimirjem Serdarušićem znaša 2,75, sledijo pa Barcelona (3,75), Vardar, Veszprem (po 9,0), Kielce, Kiel, Rhein Neckar in Flensburg po 13… Celje Pivovarna Laško si s kvoto 251 deli 13. mesto z Zagrebom, Ademarjem Leonom in Skjernom, Gorenje je s kvoto 501 v skupini enajstih klubov od 17. do 27. mesta, zadnji pa je norveški Elverum. Če stavite en evro na Elverum in ta postane evropski prvak (kar pa seveda spada na področje znanstvene fantastike), boste dobili kar 1001 evro.

Zelo vidno vlogo v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju bodo imeli tudi Slovenci, kajti poleg tistih iz Celja in Velenja jih bo v dresih 13 tujih klubov od 28 nastopilo kar 22. To so Jure Dolenec (Barcelona), Miha Zarabec (Kiel), Uroš Zorman, Dean Bombač, Blaž Janc (vsi Kielce), Gašper Marguč, Dragan Gajić, Blaž Blagotinšek (vsi Veszprem), Matevž Skok, Urh Kastelic, David Miklavčič (vsi Zagreb), Matej Gaber, Staš Skube, Mario Šoštarič (vsi Pick Szeged), Simon Razgor, Vid Poteko (oba Meškov Brest), Vid Kavtičnik (Montpellier), Igor Žabič (Wisla), Nik Tominec (Kadetten), Aljoša Čudič (Sporting), Tine Poklar (Elverum) in Januš Lapajne (Metalurg).