»Neaktivnost Moka ogroža čiste športnike in prihodnost olimpijskega gibanja,« so v skupnem sklepu med drugim zapisali predstavniki agencij, ki so ga podpisali včeraj na srečanju v Denverju.

V poročilu je med drugim izpostavljeno, da je rešenih manj kot 100 od potencialnih 1000 primerov dopinga v Rusiji in »da se športniki po svetu na osnovi napačnega načina reševanja dopinške krize v Rusiji sprašujejo, ali globalna pravila v boju proti dopingu še veljajo in če igra temeljna pravica do čistega športa sploh še kakšno vlogo«.

Bodo igre v Pjongčangu čiste?

Agencije izključitev Rusije zahtevajo predvsem na osnovi dogodkov v Sočiju 2014 in nadaljnjega nespoštovanja zavez v boju za čist šport. Agencije menijo, da za športnike, funkcionarje in organizacije, ki nalašč kršijo veljavna protidopinška pravila, ni prostora na igrah. Prav zato pozivajo Mok, naj neha zavlačevati z ukrepi. Pod zdajšnjimi pogoji agencije namreč dvomijo, da bodo v Pjongčangu igre čiste.

Agencije zato vnovič pozivajo Mok in Wado, da Rusijo prisilita, da preda vse dokaze v zvezi z aktualnimi vprašanji, saj bo le tako moč ločiti tiste, ki smejo in ki ne smejo nastopiti.

Stališča pa so zelo različna. Nazadnje je predsednik Mednarodne smučarske zveze Fis Gian-Franco Kasper ob robu zasedanja v Mednarodnega olimpijskega komiteja v Limi poudaril, da športnikov ni moč izključiti z iger le na podlagi potnega lista in da so za tak ukrep potrebni trdni dokazi.