Predstavnica Sodišča EU v Luxembourgu je za AFP potrdila, da je Google danes vložil pritožbo, s čimer je začel sodno bitko z Brusljem. Ta bi lahko po navedbah AFP trajala več let in zaostrila že sicer napete odnose med tehnološkim velikanom in Evropo. Pritožbo so potrdili tudi v Googlu, a več pojasnil za AFP niso podali.

Evropska komisija je konec junija Googlu naložila rekordnih 2,4 milijarde evrov kazni, saj naj bi prevladujoč položaj na trgu zlorabljal tako, da je dajal nezakonito prednost drugemu Googlovemu izdelku, storitvi primerjave cen. Dali so mu 90 dni, da odpravi to prakso, sicer bi mu grozila še nadaljnja denarna kazen.

Konkurenti trajno utrpeli škodo

Po takratnih pojasnilih evropske komisarke za konkurenčnost Margrethe Vestager pri Googlovi strategiji za storitev primerjave cen ni šlo zgolj za pridobivanje strank s ponujanjem boljšega proizvoda od tistih, ki jih ponuja konkurenca. Namesto tega je Google zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu kot iskalnik, tako da je svojo storitev primerjave cen v rezultatih iskanja uvrščal višje, rezultate konkurentov pa nižje, je junija pojasnila Vestagerjeva.

Posledica Googlovega nezakonitega ravnanja je bilo po ugotovitvah komisije znatno povečanje prometa za Googlovo storitev primerjave cen, medtem ko so konkurenti trajno utrpeli precejšnjo izgubo prometa. Google je to prakso sicer uporabljal v vseh 13 državah evropskega gospodarskega prostora, kjer je uvedel storitev primerjave cen.