»Pisalo« MasSpec, ki zaznava rakaste celice, so izumili na univerzi v Teksasu. Želeli so razviti pripomoček, ki bi pomagal določiti, ali so kirurgi pri operaciji odstranili vso rakasto tkivo. Testiranja, objavljena v reviji Science Translational Medicine, so pokazala, da naj bi bila tehnologija 96-odstotno natančna.

Naprava za analizo uporablja unikatni metabolizem rakastih celic: ker se večajo in širijo z veliko večjo hitrostjo kot navadne človeške celice, imajo zelo drugačno notranjo kemično sestavo kot zdravo tkivo.

Kako deluje

Zdravnik pisalo nasloni na domnevno rakasto tkivo. Ko se pisalo dotakne kože, nanjo spusti kapljico vode. Kemikalije iz živeče celice preidejo v kapljico, vzorec pa shrani pisalo. Zdravnik ga potem vstavi v spektrometer - napravo, ki lahko v sekundi analizira tisoče kemičnih elementov in pokaže, kakšna je sestava testiranega tkiva.

Edini izziv pri tem je, kako določiti mejo med zdravim in nezdravim tkivom. Nekateri tumorji namreč predstavljajo očitno nevarnost, medtem ko je pri drugih meja med bolnim in zdravim tkivom zabrisana.

»Pisalo« prav tako pomaga zdravnikom oceniti, ali v telesu še obstajajo nezdrave celice. Če namreč med operacijo odstranijo premalo tkiva, bodo preostale rakaste celice ponovno zrasle v tumor. Če pa odstranijo preveč tkiva, lahko povzročijo tudi trajne poškodbe, še posebno pri organih kot so na primer možgani.

Testiranja

Tehnologijo so testirali na 253 različnih primerih in jo načrtujejo preizkusiti še večkrat, preden jo bodo prihodnje leto uporabili pri operaciji. Pisalo trenutno analizira tkivo v premeru 1,5 milimetra, vendar so znanstveniki že razvili nov model, ki njegov testni vzorec zmanjša na 0,6 milimetra.

»Pisalo« MesSpec je samo po sebi sicer poceni, vendar je spektrometer tisti, ki je zelo velik in drag. Trenutno razvijajo takšnega, ki bo veliko manjši, bolj premičen in tudi cenejši.