Da je ob parkirišču pred kampom Šobec še pred nekaj dnevi stala trgovina, so včeraj izdajale le še ruševine, s katerimi so se spopadali gradbeni stroji. Ti so po koncu obsežne prenove, končane letos spomladi, ponovno zabrneli. Med bajerjem in parkiriščem bodo namreč zgradili velik obsežen osrednji objekt, v katerem bodo med drugim nova restavracija, trgovina in klubski prostori za goste. »Posebna pozornost bo posvečena sožitju med restavracijo in obalo bajerja, ki ponuja čudovito okolje,« poudarja Zlatko Kavčič, predsednik Turističnega društva Lesce, ki je lastnik kampa Šobec.

Objekt ne bo arhitekturna modna muha

»Odločili smo se, da novi objekt ne bo utrinek trenutne arhitekturne mode, ampak bo izražal idejo tradicionalne alpske arhitekture z modernim pridihom in najsodobnejšimi tehnološkimi rešitvami. Glavni gradbeni material bo les, objekt bo zelo odprt in bo iz notranjosti omogočal razglede v naravo. Bo pritličen in zelo razgiban,« obljublja Kavčič. »Idejni načrtovalec in glavni arhitekt prihaja iz Italije in ima izkušnje z alpsko arhitekturo. V končno rešitev pa so vključene tudi naše dolgoletne izkušnje. Idejo smo ustvarili skupaj.«

Gradnjo tri milijone vrednega projekta, ki ga bo leško turistično društvo financiralo iz lastnih sredstev in bo po sedanjih načrtih končan že marca prihodnje leto, prevzema podjetje Kovinar gradnje ST z Jesenic. Za lesene konstrukcije bo po besedah predsednika turističnega društva poskrbel ribniški Riko. »Sodelujemo tudi z mladimi in prodornimi projektanti, ki se ukvarjajo s svetlobo. Iščemo še dobavitelja za notranjo opremo, avdio in video opremo in podobno.«

V novem osrednjem objektu bo več kot dva tisoč kvadratnih metrov uporabnih površin, ob njem pa bosta velika terasa in prireditveni prostor. Ogrevala ga bo toplotna črpalka, ki bo izkoriščala vodo iz bajerja, električno energijo pa bo pridobival s pomočjo lastne sončne elektrarne.

Po prenovi »srca kampa« še številni novi načrti

Obsežna obnova, vredna okoli milijon evrov, zaradi katere je bil kamp zaprt tudi za sprehajalce, je potekala že minulo zimo. Med najočitnejšimi novostmi je lesena ploščad na jezeru, znotraj katere sta dva otroška bazena. Med pomembnejšimi novostmi, ki že delujejo, a so pred očmi obiskovalcev skrite, pa je po besedah direktorja kampa Uroša Ambrožiča nova čistilna naprava. Cisterne, prilagojene različni obremenjenosti glede na število gostov, so skrite pod zemljo, pomožni objekti na robu kampa pa so leseni in ne kazijo njegove podobe.

Posodobili in na novo so tlakovali tudi sanitarije, posodobili otoke za ločeno zbiranje odpadkov. Obnovili so tudi kanalizacijsko in vodovodno omrežje, položili električno napeljavo in optični kabel, ki omogoča sodobno telefonsko in internetno povezavo kampa s svetom, uredili so novo plinovodno omrežje… »Prenovili smo srce kampa,« pretekla dela povzema Ambrožič.

A Kavčič opozarja, da imajo kljub trenutni obsežni naložbi še veliko načrtov. Ker bo v objektu dovolj prostora za novo restavracijo, bodo staro porušili. »Na tej lokaciji bomo zgradili tako imenovani comfort kamp. To so prostori za kampiranje, kjer so na parceli priključki za vodo, kanalizacijo, elektriko, plin, lahko tudi internet in televizija,« opisuje Kavčič in dodaja, da bodo v podobnem slogu uredili še nekaj kotičkov v kampu. Med drugim se bodo lotili gradnje novih sanitarij v bližini reke Save Dolinke ter otroškega igrišča. Na novo ga bodo uredili zunaj kampa blizu teniških igrišč, da ga bodo nemoteno lahko uporabljali tudi obiskovalci iz lokalnega okolja.