»Ni dokazov, da je Dušan Črnigoj storil kaznivo dejanje zlorabe notranjih informacij, ni dokazov, da je prišlo do oškodovanja Primorja, ni dokazov, da si je s tem pridobil premoženjsko korist, zato se ga oprosti obtožb,« je sodnik Goran Klavora sklenil dolgotrajen sodni proces s 27 glavnimi obravnavami in petimi sodimi izvedenci proti Dušanu Črnigoju.

Odločil je drugače kakor na prvem sojenju, ko je v isti zadevi nekdanjemu prvemu možu Primorja dosodil tri leta zapora. Višje sodišče mu je zadevo znova vrnilo v razsojanje s priporočilom, naj se natančneje ugotovi škoda, ki jo je Črnigoj povzročil Primorju. Sodnik je pojasnil, da je šlo za zelo težek primer s kompleksno problematiko in da dodatni sodni izvedenci niso znali opredeliti, za kolikšno oškodovanje Primorja je v tem primeru šlo, če sploh. Še več, iz njihovih pričevanj se je izkazalo, da je moč najti celo pozitivne učinke tega posla in da prodaja paketa delnic ni negativno vplivala na Primorje.

Spomnimo: Črnigoju je tožilstvo očitalo zlorabo notranjih informacij ob pripojitvi Stavbenika Primorju. Primorje je že dalj časa kupovalo delnice Stavbenika, nato pa jih kar naenkrat skoraj tretjino prodalo neznani družbi Vital po nižji ceni, kakor jih je prej kupovalo. Družba Vital jih je nato v manj kot enem mesecu, prav tako za nizko ceno, prodala naprej, in sicer Črnigoju in še 28 vodilnim kadrom v Primorju. S pripojitvijo Stavbenika Primorju so ti naposled postali tudi solastniki ajdovskega gradbinca. Tožilstvo je obtožnico gradilo na očitku, da je Črnigoj organiziral navidezno prodajo, določil prodajno ceno in kupce ter tako skupaj s preostalim vodstvom poceni in prikrito prek delnic Stavbenika prišel do lastništva v Primorju. Temu pa je zaradi tega nastalo za več kot milijon evrov škode.

Črnigojev odvetnik Janez Koščak je potrdil, da je šlo za kompleksen primer, ki ga je po več ur razčiščevalo kar pet izvedencev. Tudi zato je bil očitek, da je Črnigoj sam naklepno organiziral ta posel, po njegovem mnenju neutemeljen. »Gospod Črnigoj je inteligenten gospod, ni pa guru knjigovodstva ali izjemen finančni strokovnjak, da bi takšen naklep naštudiral sam,« je že v sklepni besedi menil odvetnik Koščak. Črnigoj ni hotel komentirati razsodbe, je pa v sklepni besedi poudaril, da nikoli ne bi privolil v oškodovanje družbe, ki jo je vodil.

Tožilka Damjana Bandelj je zanj zahtevala tri leta in osem mesecev zapora, 27.000 evrov denarne kazni, povrnitev stroškov sodnega postopka in vrnitev 1,4 milijona evrov v stečajno maso Primorja. Danes je bila nad sodbo presenečena in je že napovedala, da se bo nanjo pritožila.