Poleti v starem mestnem jedru Izole reševalno vozilo ni moglo do obolelega. Razlog: v Smrekarjevi ulici so bili avtomobili parkirani sredi ulice. Težave z napačnim parkiranjem so v Izoli in drugih turistično obleganih krajih posebno izrazite poleti, ko se v mesta zgrinja veliko število turistov. Izolska občina je v ta namen letos uredila kar nekaj novih parkirnih prostorov, lastnikom napačno parkiranih avtomobilov v starem mestnem jedru pa napoveduje poostren nadzor.

Parkiranje prepovedano

Staro mestno jedro Izole je prepleteno s številnimi ozkimi ulicami, na katerih je ustavljanje in parkiranje prepovedano. Kazen za napačno parkiranje znaša od 40 do 80 evrov. »Kljub temu opažamo, da vozniki parkirajo svoja vozila v ulici in s tem onemogočijo prost prehod drugim udeležencem prometa. Toliko bolj je to nesprejemljivo v primeru intervencije, ko reševalna ali gasilska vozila ne morejo dostopati do določenih objektov,« opozarjajo na občini. Ker so v zadnjem času v mestu uredili nove parkirne prostore, vse voznike pozivajo, naj dosledno spoštujejo pravila v cestnem prometu in parkirajo tam, kjer je dovoljeno.

Samo to poletje med junijem in avgustom so redarji prekrškarjem na območju mesta Izola napisali 1795 obvestil o prekrških zaradi napačnega parkiranja, lani pa v vsem letu 3749, kar pomeni, da se skoraj polovica vseh kršitev zgodi v turistično najbolj obremenjenih poletnih mesecih. Velika večina jih napako prizna in v osmih dneh poravna polovični znesek globe. Dobrih tisoč lani tega ni storilo, zato so jim redarji izdali plačilni nalog.

Letos skoraj 200 novih parkirnih prostorov

Mesto Izola ima na 15 plačljivih parkiriščih okoli 975 plačljivih parkirnih prostorov in približno 190 parkirnih prostorov za brezplačno kratkotrajno parkiranje. Na občini pojasnjujejo, da je iskanje novih parkirnih prostorov njihova stalna naloga. »To počnemo s stalnim preurejanjem prometnega režima na ulicah, cestah in drugih javnih površinah, kjer vedno upoštevamo tudi problematiko parkiranja,« pojasnjujejo na občini.

V izolski komunali, kjer skrbijo za javne parkirne površine, so letos že uredili 150 novih parkirnih prostorov. Občutno so povečali parkirne zmogljivosti na območju nekdanje tovarne Argo (70 novih parkirnih prostorov) in na začetku obalne ceste pod nadvozom pri Rudi (80 novih parkirnih prostorov). Trenutno je v zaključni fazi gradnja parkirišča na Južni cesti, kjer bodo stanovalcem namenili 39 novih parkirnih prostorov.

Da se obiskovalci, turisti pa tudi občani ne bi lovili po mestu in iskali prost parkirni prostor, so vsa plačljiva parkirišča letos opremili s tablami, na katerih je označeno, kje parkirati v Izoli. Informativne table na zemljevidu natančno sporočajo, kjer v Izoli so še možne lokacije za parkiranje avtomobila. »Pristop se je dobro obnesel, kljub temu pa jih bomo nadgradili z dodatnimi obvestilnimi tablami, ki bodo uporabnikom še bolj olajšale parkiranje v občini Izola,« zagotavljajo na občini.