Grške specialitete so priljubljene po vsem svetu, njeni največji odliki sta raznolikost in bogat okus. Najboljši kuharji stavijo na svežo aromatično zelenjavo, oljčno olje, pestro paleto začimb, doma pridelano ovčje ali kozje meso, raznovrstne ribe in morske sadeže. Med zagotovo najbolj priljubljene specialitete sodijo feta sir, taciki, grška solata, musaka in giros.

Spoznajmo jih

Pristna feta je izdelana iz mešanice ovčjega in kozjega mleka, je rahlo kremasta in blagega pikantnega okusa. Poleg mešane sezonske zelenjave (paradižnik, kumare, čebula, olive), oljčnega olja in kisa jo boste našli v grški solati. Tekne tudi njena ocvrta različica – saganaki.

Kumare, kremast grški jogurt, oljčno olje in začimbe tvorijo taciki, najpriljubljenejšo grško omako. Ta se prileže tudi k musaki – okusnemu narastku iz mletega mesa, krompirja in jajčevcev. Ljubitelji ulične hrane se v Grčiji najtežje uprejo girosu – v tortilje zavitim koščkom mesa, ocvrtega krompirčka, tacikija in paradižnika. Lahko ga naročite tudi kot različico na krožniku.

Zapriseženi mesojedci v Grčiji ne morejo prehvaliti na žaru pečenih ražnjičev – suvlakija, okusne enolončnice iz govejega ali ovčjega mesa – stifade, mesnih kroglic – keftedesa in v lončenem loncu pečene jagnjetine. Vegetarijanci prisegajo na spanakopito – špinačno pito s feto, ljubitelji morske hrane pa stavijo na ribjo juho, ocvrte lignje in hobotnico v vinski omaki.

Najboljši kompas so domačini

Gurmani vedo, da se najbolje je tam, kjer obedujejo tudi Grki. Hrana v hotelskih restavracijah in tavernah v turističnih naseljih ima sestavine in okuse pogosto prilagojene željam turistov. Če se hočete naužiti pristnih grških dobrot, o tem zato raje povprašajte domačine. Še posebno če jih boste srečali v kateri od idiličnih vasic med raziskovanjem okolice, bodisi ob morju ali višje v hribovitem delu. Ne bo vam žal.

Prav tako se prepustite okušanju lokalnih vin. Ta so pomemben del grške zgodovine, njihova izbira je raznolika tako glede na okuse kot cenovni razred. Za piko na i si privoščite tradicionalno janeževo žganje. Najbolj vam bo teknilo pred pojedino ali med njo, saj spodbuja tek. Ljubitelje žganja navdušujeta tudi metaksa in mastika, medtem ko za najpriljubljenejše grško pivo velja mythos.

Grki svojo pojedino najraje končajo s skledo svežega sadja: melono, lubenico in grozdjem. Njihove sladice so precej sladke, poleg sladkorja so ključne sestavine med in orehi. Najbolj teknejo baklave, halva, sadne pite in jogurt z medom, sicer pa tudi povsod v Grčiji velja – lakota je najboljša kuharica.