Vodilna Olimpija je veliko teže, kot kaže izid 3:1, premagala zadnjeuvrščeni Ankaran. Ljubljančani so v prvem polčasu igrali prepočasi in se premalo gibali. V drugem so po evrogolu Štigleca naivno dovolili, da je Ankaran, ki je igral klasični bunker, izenačil. Ljubljančani so si zmago priigrali v zadnje četrt ure, ko sta igro poživila rezervista Oduwa s preigravanji in debitant v zelenem dresu Vombergar, ki sta sodelovala v akcijah, iz katerih je dva lepa gola dosegel 18-letni Ganec Abass Issah ter potrdil sloves najboljšega igralca zelenih v letošnji sezoni. Olimpija znova ni imela sreče z odločitvami sodnika Slavka Vinčića iz Maribora.

»V prvem polčasu smo se mučili, ker smo igrali na silo in nismo imeli kakovostnih rešitev proti tekmecu, ki se je dobro in organizirano branil. V drugi polčas smo vstopili mirneje in bolj zbrano, a vseeno večji del tekme trepetali za zmago. Zmaga je zaslužena, saj smo bili veliko boljši. Ker smo dosegli novo zmago, sem seveda zadovoljen,« je po tekmi povedal trener Igor Bišćan, ki je moštvo vodil znova zelo mirno. Pravo nasprotje sta bila na klopi Ankarana trener Vlado Badžim in pomočnik Alfred Jermaniš. 39-letni hrvaški strokovnjak je posebej pohvalil strelca dveh golov Issaha: »Je odličen že od začetka sezone, a takšna je tudi večina ostalih igralcev. Fant je bil nagrajen za ves trud, saj ima ves čas težave z manjšimi poškodbami. Zelo si želi uspeti in dela v korist ekipe.« Takoj po tekmi je že umeril misli k velikemu derbiju v nedeljo z Mariborom v Stožicah.

Ankarančani so imeli ob zadetku še dve priložnosti, a se je v prvem polčasu obakrat izkazal vratar Vodišek, ki je zaigral, ker se je v soboto na treningu poškodoval Vidmar. »Bili smo blizu, a tudi daleč. Imeli smo dovolj priložnosti, da bi favorizirani Olimpiji dali gol že prej. Fantje so se bojevali, a smo prejeli naivne gole. Počasi napredujemo, reprezentančni premor bomo izkoristili za mini priprave,« je povedal trener Ankarana Vlado Badžim.

Ta mladi, ne rezervisti

Za prvenstvo, pred derbijem v Stožicah, so dobre tri točke. Za Hapoel pa še občutek, da se lahko izide tudi v zadnji sekundi. S tretjim golom, če je treba. Maribor je v napeti tekmi le premagal Krško. Ampak drugačen Maribor. Darko Milanič je v petek napovedal, da bo zamenjal nekaj fantov. No, zamenjal je vseh enajst, poudaril, da mu ni všeč etiketa rezervistov, in skakal kot otrok, ko so »ta mladi«, ki so nakazali tudi rešitve za torek (Bajde, Kramarić), prišli do zmage v tekmi, kjer je Stipe Balajić ganjen zapuščal Ljudski vrt, ki se mu je, edinemu z upokojeno številko, spoštljivo priklonil – ob vzklikih: »Liga prvakov!«

»Rotacije ni bilo zato, ker bi sam tako želel, temveč ker veliko fantov čuti ritem tekem,« je Darko Milanič pojasnil, zakaj je zamenjal celotno enajsterico. Z vratarjem vred je četverica letos sploh prvič igrala. Matko Obradović ni imel slabe tekme, a je bil v ključnih trenutkih nezbran in podaril Krškemu prvo izenačenje. Če je Sandi Ogrinec že lani pokazal, da resno konkurira za organizatorja, je Žan Kolmanič na levi strani po dobrem poletju nakazal, da Mitja Viler ni edina rešitev na levi strani. Le vključitev Sunnyja Omoregieja ni bila načrtovana: Luka Zahović si je ob nerodnem padcu zlomil ključnico, z igrišč bo odsoten vsaj šest tednov, saj mora na operacijo.

»Nekaj si bomo morali izmisliti do torka,« je Milanič že razmišljal o tem, kako sestaviti napad. Resda so vijoličasti brez Marcosa Tavaresa zabili tri gole: prvega motivirani Gregor Bajde po dobri kombinaciji z Jasminom Mešanovićem, ki bolje podaja kot zabija, drugega natančno Damjan Bohar in zadnjega v zadnji sekundi v gneči po kotu v kazenskem prostoru še Aleks Pihler.

»Vzklike sem slišal, transparenta pa nisem videl,« je priznal osredotočeni Stipe Balajić. Skušal je storiti vse za vsaj točko svojega moštva, ki je letos naredilo opazen napredek, kar se je videlo pri lepi akciji za 2:2 in že sedmi gol Miljana Škrbića. Ujezilo ga je, da so Maribor previsoko prijeli in prejeli prepoceni zadetke: »Še dobro, da smo imeli razpoloženega Marka Zalokarja. V drugem polčasu nismo več toliko noreli. Vse smo imeli v svojih rokah…«

Preobrat Gorice po spremembi taktike

Kranjčani so bili ponovno na dobri poti do vseh treh točk, saj so dobili prvi polčas, v katerem so imeli ob tretjem letošnjem zadetku Poplatnika priložnost tudi za izdatnejšo prednost. Najlepšo priložnost je zapravil nekdanji Goričan Majcen, ki ga je zaustavil Sorčan. »Malce smo se šalili, da sem njegov strel ubranil tudi zato, ker ga kot nekdanjega soigralca bolje poznam,« je poudaril Grega Sorčan, mladi reprezentant na vratih Gorice. Ključnih trenutkov za preobrat v drugem polčasu je bilo več, eden glavnih pa zagotovo taktična zamisel goriškega trenerja Mirana Srebrniča, ki je ekipo postavil v formacijo 3–5–3 in z rezervistom Matijo Škarabotom dobil prodornost na levem boku, kjer so se tudi začele zmagovite akcije. »Sprememba sistema se je obrestovala. Imamo igralce, ki lahko igrajo na ta način, ki je ena od možnosti tudi za prihodnje tekme,« napoveduje goriški trener Miran Srebrnič.

Domači strateg in nekdanji Srebrničev soigralec v dresu Gorice Anton Žlogar je moral ponovno odgovarjati na vprašanje, kaj se je zgodilo po vodstvu: »Do goriškega izenačenja je bila tekma izenačena, potem pa še ena v seriji napak našega igralca, ki nam je spodrezala noge.« Očitno je bil to trenutek na tekmi za Rifeta Kapića, ki je po izenačujočem zadetku sodeloval tudi pri obeh zmagovitih: »Trener je spremenil postavitev in na igrišče poslal rezervista, ki sta dosegla odločilna zadetka. Zasluga za zmago gre najprej njemu, šele nato tudi nam.«

Medtem ko bo zadnja tekma šestega kroga danes ob 20. uri v Velenju med Rudarjem in Celjem, so se Domžale z vodstvom Caena dogovorile, da bo Jan Repas pred prestopom v francoski klub v četrtek lahko še igral za slovenske pokalne prvake proti Marseillu na povratni tekmi četrtega kroga kvalifikacij za ligo Evropa.