V Cambrilsu, ki leži kakih 120 kilometrov južno od Barcelone, je voznik avtomobila audi A3 zapeljal v množico pešcev in jih šest ranil, od tega enega huje. Povozil je tudi policista. Napadalci so po poročanju lokalnih medijev pobegnili policijski patrulji, ki jih je hotela preveriti, pri tem pa so med begom skušali zadeti čim več pešcev. Policisti so se podali v lov za njimi, napadalci pa so med begom izgubili oblast nad vozilom, ki se je prevrnilo. Vnel se je spopad v katerem je bilo ubitih vseh pet napadalcev.

Med žrtvami ni Slovencev

Policija domneva, da je bil ta napad povezan z napadom s kombijem v Barceloni, v katerem je včeraj umrlo 13 ljudi, več kot sto pa jih je ranjenih. Danes je v bolnišnici umrla še ena od ranjenih, tako da se je število žrtev pozvpelo na 14. Žrtve in poškodovani po navedbah španskih oblasti prihajajo iz 24 različnih držav, vse od Nemčije in Španije do Pakistana in Filipinov. Med njimi ni Slovencev.

Španska policija je danes aretirala četrto osebo, ki je domnevno povezana z napadoma v središču Barcelone in Cambrilsu, so sporočili na Twitterju. Policija je sprva prijela dva moška, Španca in Maročana, ki naj bi bila povezana z napadom, vendar pa naj bi bil voznik še na prostosti. Enega od prijetih je policija identificirala kot Drissa Oukabirja iz Maroka, drugi, ki ga niso imenovali, pa naj bi prihajal iz Melille, španske enklave na severu Afrike. Moškega iz Melille so prijeli 200 kilometrov južno od Barcelone v Alcanaru, Maročana pa na severu Katalonije v Ripollu. Po poročanju časnika El Pais so tam nekaj ur kasneje prijeli tudi tretjega osumljenca. Še vedno ni jasno, koliko oseb je bilo vpletenih v včerajšnji napad.

17-letnik najbolj iskan človek v Evropi

Policija po poročanju tujih medijev sedaj išče še 17-letnega mlajšega brata prijetega Maročana. Najstnik naj bi ukradel bratove dokumente, s katerimi naj bi najel beli kombi, ki ga je najverjetneje tudi vozil. 28-letni Driss Oukabir se je policiji predal sam in pojasnil, da v času napadov ni bil v Barceloni, je pa policiste usmeril v sikanje njegovega brata. Ker ni prijavil kraje dokumentov, ostaja v policijskem pridržanju.

17-letni Moussa Oukabir sovraštva do nemuslimanov ni skrival niti na spletnih družbenih omrežjih. Na omrežju Kiwi je med drugim zapisal, da bi, če bi bil kralj sveta, najprej »ubil vse nevernike«. 17-letnik je trenutno najbolj iskan človek v Evropi.

Policija išče 17-letnega Mousso Oukabirja, osumljenega, da je v včerajšnjem napadu vozil kombi.

Po poročanju medijev je voznik na 1,3 kilometra dolgi ulici Rambla včeraj po ljudeh vozil več kot 500 metrov, pri tem pa je vijugal, da bi jih zadel čim več. Nato je vozilo zapustil in zbežal. Ulico so medtem že odprli. Policija je sporočila, da bodo okoli trga Catalunya izvajali dodatne preglede, ljudem pa priporočajo, naj pridejo peš in naj ne nosijo večjih nahrbtnikov ali torb, poroča BBC.

Agencija Reuters, ki navaja pravosodne vire in predstavnika katalonske vlade Joaquima Forna, medtem poroča, da naj bi napadalci v Barceloni načrtovali še napad s plinom. Španski časnik El Pais je poročal, da so bili napadalci v Barceloni in tisti, ki so nato danes zgodaj zjutraj izvedli napad v obmorskem letovišču Cambrils, člani 12-članske teroristične celice.

Odgovornost prevzela IS

Odgovornost za napad je prevzela džihadistična Islamska država (IS), preiskava pa se nadaljuje in širi. AFP navaja besede predstavnika policije v Kataloniji Josepa Lluisa Trapera, da je že pred napadom v Barceloni v bližnjem kraju Alcanar prišlo do eksplozije v kateri je umrla ena oseba. Trapero je dejal, da so teroristi v hiši mešali eksploziv in jih je razneslo. Pri tem je umrla ena oseba, sedem pa je bilo ranjenih.

Napadalci v Španiji načrtovali večji napad

Načelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero je povedal, da so napadalci že dlje časa pripravljali enega ali več napadov, vendar pa jim je to preprečila eksplozija v Alcanarju, »tako da niso več imeli materiala, ki so ga potrebovali za izvedbo še večjih napadov«. S tem je mislil na eksplozijo, ki se je zgodila v sredo zvečer v hiši v Alcanarju, ko so sestavljali eksplozivne naprave in ki je v središču preiskave. V eksploziji je umrla ena oseba, sedem ljudi je bilo ranjenih, hiša pa se je porušila.

Zato so morali napade izvesti na »bolj osnoven način«, je dejal po poročanju britanskega BBC.

Včerajšnji napad je bil najbolj smrtonosen v Španiji vse od napada na vlak v Madridu leta 2004, ko je življenje izgubilo 191 oseb, ranjenih pa jih je bilo več kot 1800. Napad v Barceloni je sicer zgolj zadnji v nizu IS v 13 mesecih, v katerem so na ulicah evropskih mest smrt sejali z vozili. Na ta način je v Nici, Berlinu, Londonu in Stockholmu življenje izgubilo več kot sto ljudi.

Včerajšnji napad na eni najbolj obljudenih ulic v Barceloni je zahteval 13 življenj. (Foto: AP)

Tridnevno žalovanje

Španski premier Mariano Rajoy je razglasil tri dni žalovanja. Španske zastave bodo visele na pol droga do polnoči v nedeljo. Na trgu Catalunya ob zaključku Ramble so se opoldne z minuto molka spomnili smrtnih žrtev in ranjenih. Minute molka sta se udeležila tudi španski kralj Felipe VI. in premier Rajoy. Na trgu se je zbralo več tisoč meščanov, ki so se spomnili žrtev. Po minuti molka, je cel trg bučno zaploskal, veliko jih je vzklikalo, da se ne bojijo.

Trump nad teroriste z naboji, pomočenimi v prašičjo kri

Ameriški predsednik Donald Trump je obsodil teroristični napad in sporočil, da ima Španija podporo mednarodne skupnosti na čelu z ZDA. »Držite se in bodite močni. Radi vas imamo!« je zapisal na twitterju. V naslednjem tvitu pa je namignil, da bi bilo potrebno teroriste pobijati z naboji, namočenimi v prašičjo kri. »Poglejte, kaj je general Pershing počel ujetim teroristom. Radikalni terorizem je potem izginil za kar 35 let!« je tvitnil Trump.

In kaj je storil general Pershing, na katerega se je ameriški predsednik skliceval že med kampanjo? General, ki se je med prvo svetovno vojno proslavil z vodenjem ameriških vojakov v Evropi, je domnevno v začetku 20. stoletja na Filipinih prijel 50 teroristov, ki naj bi umorili ogromno ljudi. Mit pravi, da jih je pokopal skupaj s svinjami, puške svojih vojakov pa napolnil z naboji, pomočenimi v svinjsko kri (muslimani ne jedo svinjine). 49 so jih ustrelili, edinemu preživelemu pa je general naročil, naj razglaša, kaj se zgodilo.