Odločitev o tem, kako pogosto kopati našega kosmatinca, je odvisna od različnih dejavnikov – pasme oziroma tipa dlake, aktivnosti kužka, njegovega bivalnega okolja, starosti. Psov, mlajših od petih tednov, ne smemo kopati, saj je njihova koža še posebej občutljiva. Psa na kopanje navajamo že od majhnega, saj v tem večina kužkov ne uživa najbolj. Mladička navadimo na kopalnico, ga postavimo v (suho) kad in ga nagrajujemo. Nežno mu lahko zmočimo tačke in ga pohvalimo. Tako bo pes kopalnico povezal s prijetnimi občutki in nagrado in se kasneje ne bo upiral kopelim.

Kako pogosto kopanje

Pse s kratko in gladko dlako (na primer bostonski terier) šamponiramo približno enkrat na en do dva meseca, tiste z dvoslojno, svilnato, dolgo, kodrasto ali žimasto dlako, pa lahko tudi večkrat. Pse pasem, ki so bolj nagnjene k maščenju kože (koker španjel in šicu), kopamo enkrat na dva do štiri tedne, pse pasem, za katere je značilna gosta dlaka (husky in chow chow) pa je treba kopati zgolj nekajkrat letno. Brezdlake pse kopamo približno enkrat tedensko, njihova občutljiva koža pa zahteva še nanos vlažilnega losjona, poleti pa je nujna tudi krema za sončenje.

Zapisane številke naj bodo zgolj smernice. Zlato pravilo je še vedno to, da psa skopamo takrat, ko je to potrebno – ko je prašen, umazan ali oddaja neprijetne vonjave. Tako ga morda ne bo potrebno šamponirati več mesecev skupaj, če pa se na sprehodu povalja v smrdeči nesnagi, pa ga lahko seveda skopamo tudi pogosteje. Z vodo lahko psa speremo, kolikor pogosto je potrebno - lahko nam postane navada, da kužku po vsakem sprehodu na hitro z vodo speremo tačke in jih osušimo z brisačo. Tako po stanovanju ne bomo imeli peska, blata in druge nesnage, ki jo kuža prinese med blazinicami.

Aktivne pse, ki so naši spremljevalci pri raznih športnih dejavnostih – tek, kolesarjenje, plavanje, pohodništvo, itd., je seveda treba skopati večkrat kot tiste, ki večino časa poležavajo na kavču. Prav tako je iz higienskih razlogov treba večkrat skopati tiste pse, ki spijo v naših posteljah. Pogostost kopanja pa je odvisna tudi od alergij in starosti članov naše družine. Če je kateri od naših družinskih članov alergičen na pasjo dlako, je treba kužka skopati večkrat kot sicer, pomaga pa tudi redno krtačenje in odstranjevanje odmrle dlake. Enako velja v primeru, če imamo pri hiši majhne otroke.

Izbira primernega šampona

Različni psi potrebujejo različno nego. Pri kopanju pa vsi lastniki psov potrebujejo enake osnovne pripomočke: glavnik oziroma krtačo, kad, vodo, lonček, šampon, balzam, krpo za umivanje, brisače in, kar je pri vsakem opravilu nadvse dobrodošlo, slastne priboljške. Šamponi, namenjeni negi naših las, niso primerni za kopanje kužkov zaradi neustrezne pH-vrednosti. Ob prvem nakupu šampona za našega štirinožnega prijatelja se je najboljše o tem posvetovati z veterinarjem, pasjim frizerjem ali s prodajalcem v trgovini za male živali. Vrsta šampona, ki jo bomo izbrali, je odvisna od tipa kože našega kosmatinca, tipa dlake, barve, prisotnosti bolh in nagnjenosti k alergijam ter drugim težavam s kožo.

Šampon naj vsebuje čim bolj naravne sestavine (denimo ovseno moko) in čim manj parfumov, saj lahko le-ti dražijo kožo, pa tudi našim kosmatincem vonj ne bo všeč. Bolj naraven ko je šampon, manj izsuši kožo, zato pa lahko psa večkrat skopamo. Za manjša področja in hitro uporabo so zelo priročni tudi suhi šamponi v obliki prahu, pršila ali pene, ki se ne spirajo z vodo in tako podaljšajo obdobje med kopanjem. Dolgodlaki psi, katerim se dlaka rada vozla, potrebujejo po uporabi šampona tudi balzam, da jih lažje razčešemo brez cukanja. Tudi balzam mora biti prilagojen pH-vrednosti pasje kože in kar najbolj naraven.

Krtačenje in nato kopanje

Ko smo izbrali šampon, se lotimo kopanja. Najprej sami pripravimo prostor in vse pripomočke. Šele nato v kopalnico s priboljški zvabimo našega kosmatinca. Pred kopeljo je na vrsti krtačenje. Psa dobro počešemo in razvozlamo morebitne vozle. V kad natočimo mlačno vodo, ki naj sega do sredine pasjih nog. Z lončkom zajemamo vodo in jo počasi polivamo po kužku. Pazimo, da mu voda ne pride v ušesa ali v oči! Ne pozabimo na trebušček in tačke. Kuža mora biti pred nanosom šampona čisto moker.

Majhno količino šampona iztisnemo v roke, dodamo malo vode in mešanico nežno s krožnimi gibi vtremo v dlako. Začnemo pri ramenih, nadaljujemo po hrbtu do konice repa. Po potrebi vzamemo še več šampona. Nadaljujemo pri zadnjih tačkah, trebuščku, sprednjih tačkah in po prsih. Zaključimo z glavo, pri tem pa pazimo, da šampon kužku ne pride v oči, usta, ušesa in smrček. Najbolje je, da za umivanje glave uporabimo kar vlažno krpo. Potem je čas, da šampon temeljito izperemo na enak način, kot smo psa zmočili na začetku. Po potrebi nanesemo in temeljito izperemo še balzam.

Po kopanju dlako dodobra osušimo z brisačami. Vedno začnemo pri glavi, saj je kužkom zelo neprijetno, če je le-ta mokra. Po potrebi dlako posušimo s sušilnikom za lase ali sušilnikom za dlako psov, ki pa ne sme biti prevroč, saj lahko psa nenamerno opečemo! Na koncu psa počešemo in ga za potrpežljivost nagradimo s slastnimi priboljški.

Vir: www.mrpet.si