Za vstop hišnega ljubljenčka v države Evropske unije, tudi na Hrvaško, potrebujete veljavni potni list (za pse, mačke in bele dihurje), poskrbite za pravočasno cepljenje proti steklini in mikročip za identifikacijo. Nekatere države zahtevajo še opravljanje titra protiteles za steklino, katerega moramo opraviti pred odhodom, zato je priporočljivo pred obiskom bolj oddaljenih držav, držav izven Unije ali držav tretjega sveta poklicati veterinarja ali Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer nam bodo znali povedati, kakšne zahteve ima določena država za vstop z živaljo. Na žalost je v nekatere države zaradi zakona o »nevarnih pasmah« vstop psom nekaterih pasem prepovedan.

Ohranjajmo rutino, na katero je pes navajen

Pred dopustom z našim ljubljenčkom v tujini se moramo o kraju, ki ga bomo obiskali, dobro pozanimati. Pomembno je vedeti, da na nekaterih otokih in bolj oddaljenih krajih nimajo veterinarske ambulante niti ne specializirane trgovine za male živali, zato je priporočljivo, da se ob prihodu pri domačinih pozanimate, kje je najbližji veterinar. Če v bližini ni specializirane trgovine, s seboj vzemite zadostno količino hrane, na katero je vaš ljubljenček navajen, ter njegove najljubše priboljške. Na dopustu je še posebno pomembno, da glede hranjenja ohranimo rutino - obroki ob istem času, ista količina in znamka hrane, sicer lahko sprememba v prehrani in rutini hitro privede do prebavnih težav, ki nam pokvarijo dopust. Če je naš pes navajen na surovo ali doma pripravljeno hrano, je najlažje, da jo med počitnicami nadomestimo s konzervirano hrano, na katero pa ga postopoma navadimo že pred odhodom.

Katere potrebščine moramo vzeti s seboj

Na pot obvezno vzemite prvo pomoč za živali – povoje, razkužilo in mazilo za manjše praske in rane, mazilo za blaženje pikov žuželk in sredstva, ki med vožnjo ublažijo stres in slabost. Poleg zaščite proti klopom in bolham moramo psa zaščititi tudi pred srčnimi glistami (tablete dobimo pri veterinarju). Poskrbite, da ima vaša žival med vožnjo ustrezno prezračevanje. V avtomobilu naj bo pes primerno zavarovan, bodisi na sedežu s pasom in oprsnico, v prtljažniku s pregrado ali v transportnem boksu. Na vsaki dve uri se ustavite za osvežitev z vodo. Poleg osnovne opreme, kot so posodice, hrana, kratek povodec, ležišče, priboljški in drugo, ne pozabite na daljši močan povodec za privez, katerega bomo lahko uporabili na plaži ali na parceli in psa privezali za bližnje drevo, da bomo imeli proste roke za druga opravila, naš kuža pa bo tačas v naši bližini mirno počival v senci. Če naš pasji prijatelj zelo težko prenaša vročino, mu neugodje olajšamo z uporabo hladilnih pripomočkov: hladilnih blazin, ovratnic, igračk ali pa zmrznjenih priboljškov.

Posebna pravila med dopustovanjem

Če se odpravljate v bolj oddaljene kraje oziroma del potovanja načrtujete s trajektom, se pozanimajte o posebnih pravilih, ki veljajo za hišne ljubljenčke. Splošno pravilo je, da ima pes na trajektu nagobčnik in je na povodcu. V različnih krajih tudi veljajo različna pravila za uporabo javnega prevoza. Turistični kompleksi na Hrvaškem, kamor se lastniki psov najpogosteje odpravijo na dopust, so hišnim ljubljenčkom vse bolj naklonjen. Vsekakor pa za bivanje s kužkom v avtokampih, apartmajih in hotelih veljajo določena pravila, o katerih se je priporočljivo pozanimati pred rezervacijo dopusta in si s tem zagotoviti brezskrben oddih, vašemu ljubljenčku pa čim manj stresno in pustolovsko dogodivščino. Pogosto je potrebno majhno doplačilo za psa, seveda pa moramo poskrbeti, da ne moti drugih gostov, da ga imamo na povodcu in pod nadzorom ter da za njim počistimo.

Vse plaže niso psom prijazne

Vedeti moramo, da vse plaže niso psom prijazne - tudi to moramo pred odhodom na morje preveriti! Na divjih plažah se kuža lahko kopa, če nikjer ni oznake »psom prepovedano«. Vse več je tudi tako imenovanih pasjih plaž, na katerih so ljubljenčki dobrodošli in se lahko po mili volji kopajo v morju. Seveda pa moramo paziti, da bomo čez dan s kužkom v senci, da bo imel dovolj pitne vode in mu bo čim bolj udobno. Dopust z našim ljubljenčkom sicer zahteva nekoliko več priprav in načrtovanja, vendar pa bomo skupaj z našim najboljšim prijateljem ustvarili nepozabne spomine in še poglobili medsebojno vez.

Vir: www.mrpet.si