Ob sprehodu skozi park Mozirski gaj so se obiskovalci letos skoraj zapletli v pajkove mreže, čisto posebno vlogo so imele gosenice, čebele pa tudi hrošči, saj so bili rdeča nit letošnje razstave Čudoviti svet žuželk. V sodelovanju s sekcijo cvetličarjev in vrtnarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), cvetličarskimi ter vrtnarskimi šolami, centrom za poklicno izobraževanje, pridelovalci okrasnih rastlin in tudi dobavitelji cvetja in aranžerskega materiala, kmetijsko svetovalno službo in pridelovalci zelenjave so v Mozirskem gaju postavili na ogled najbolj domiselne cvetličarsko-vrtnarske mojstrovine.

Te so ustvarjali tudi dijaki in študentje pod budnim očesom mentorjev na tekmovanju za pokal mozirski tulipan ter predizboru za olimpijado poklicev. Med temi je bil tudi Matej Erjavec iz Žetal, cvetličar in hortikulturni tehnik, ki si kruh že služi v eni od slovenskih vrtnarij. »Tekmovanje v Mozirju je posebno, ker za temo izvemo tik pred zdajci, prav tako dobimo na razpolago rože in drug material, potem pa imamo štiri ure časa, da ustvarimo domiselno kreacijo,« nam razloži Matej, ki je pri kreaciji presenečenja uporabil gladiole, gerbere, rumene in rdeče kale, pa tudi marjetke, krizanteme in nageljčke, iz katerih je nastal pisan metulj. Rožam pa so družbo delali tudi pisani feferoni.

Nekateri bi izbrali drugačno cvetje

Pri ustvarjanju je uživala tudi Ptujčanka Iris Vidovič, sicer dijakinja tretjega letnika biotehniške šole, ki se je tekmovanja v Mozirju udeležila prvič. »Na razpolago smo dobili res veliko vrst cvetja, na drugi strani pa smo bili pod stresom zaradi časovne in prostorske omejitve,« je priznala Iris, ki je tudi priznala, da ji zamisel, da bi naredila všečno gosenico, ni najbolje uspela. S končno podobo svoje cvetlične kreacije ni bila zadovoljna niti Petra Knez iz Tržišča, ki se je podobnih tekmovanj že udeležila v Varaždinu, Zagrebu ter sejmu Flora v Celju. »Če bi lahko izbirala, bi si izbrala drugačno cvetje, kot smo ga dobili,« nam je priznala Petra, ki si je ta poklic izbrala tudi zato, ker je tako tesno povezan z naravo.

Nihče ni vedel vnaprej, kakšna bo tema

Bolj zadovoljna je bila z opravljenim delom po tekmovanju Gaja Rožman iz Tržiča, dijakinja nakelskega biotehniškega centra. »Najprej sem napela mrežo, ki bolj spominja na satovje, vanjo pa sem vpletla gerlande iz gerber, aralij, zelenih listov čiko palme in drugih rož, ki so razvrščene tako kot v naravi. Metulja pa sem izdelala iz nageljčkov in cvetov krizantem,« nam pokaže bodoča cvetličarka, ki se želi v prihodnosti posvetiti poročni floristiki. Zelo uspešna pa je bila dijakinja Biotehniškega centra Naklo Eva Smodiš iz okolice Vodic, ki ji je uspelo vse rože, ki jih je imela na razpolago, med njimi so bile tudi lončne orhideje, lepo povezati v dovršeno obliko. Njeno domiselnost so opazili tudi sodniki, saj se je prav Eva na koncu zavihtela na prvo mesto v skupni razvrstitvi. Drugo in tretje mesto pa sta zasedla Tilen Lipnik in Nina Kolar, dijaka Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

Da tekmovalci niso imeli lahkega dela, je priznala Ružica Polajžer iz Rogaške Slatine, ena od treh sodnikov, ki so ocenjevali delo tekmovalcev. »Nihče ni vedel vnaprej, kakšna bo tema, dobili so tudi različen material in rože, a so se vsi zelo potrudili, na kar kažejo tudi majhna odstopanja pri ocenah,« je povedala Polajžerjeva.