Na progi z imenom »Švicarski sladkor« s trdo podlago in krogom, dolgim 1560 metrov, so se sobotne kvalifikacije slabo končale za aktualnega svetovnega prvaka Gajserja. Že takoj po startu je v zavoju prišlo do skupinskega padca, v katerega je bil vpleten tudi Slovenec, ki je za nameček moral še v bokse in zamenjati prvo kolo. Gajser si je zato nabral dva kroga zaostanka in je kvalifikacije končal na 32. mestu (zmagal je Italijan Antoni Cairoli), tako da sta bila pred njim tudi oba rojaka: Jernej Irt je bil 18., Peter Irt 26. A šampion iz Pečk pri Makolah je oba treninga odpeljal zelo dobro, na dopoldanskem ogrevanju pred dirko je bil celo drugi, Jernej Irt 16., Peter Irt pa 23.

»Pred kvalifikacijami sem se počutil zelo dobro. Proga mi je všeč, ima veliko skokov in linij. V kvalifikacijah nisem najbolje startal, potem je prišlo še do padca in okvare, velikega zaostanka pa nisem več mogel nadoknaditi. A imam pravo hitrost za uvrstitev med najboljše tri, le na startu, čeprav je težava neugoden stranski položaj, moram čim prej priti v ospredje,« je pred prvo uradno vožnjo dejal Tim Gajser. To se je tudi zgodilo, kajti 20-letni Gajser je hitro napredoval, »prvi polčas« dirke v Frauenfeldu pa z dobrimi 33 sekundami zaostanka končal sedmi. Brata Irt sta samo za las zgrešila dvajseterico in točke za SP: Jernej je bil 22., Peter mesto za njim.

Domačin Arnaud Tonus, ki je zmagal v prvi vožnji, je bil zaradi tega srečen, šokiran in s solzami v očeh, a v drugi so solze sreče zamenjale solze žalosti. Že po nekaj krogih je grdo padel, od enega izmed tekmecev dobil še nenameren udarec v glavo in odstopil. Kljub bolečinam je sam odšel do reševalnega vozila ob progi, ki ga je odpeljalo v bolnišnico. Gajser je kljub slabemu startnemu položaju končal peti (slavil je Nizozemec Jeffrey Herlings), slovenski uspeh pa sta z 18. in 19. mestom dopolnila brata Irt.

Jernej Irt, ki ga je selektor Bogomir Gajser skupaj s Timom Gajserjem in Janom Pancarjem po preizkušnji v Švici uvrstil v reprezentanco za oktobrski pokal narodov v Veliki Britaniji, je danes osvojil svoje prve točke v letošnji sezoni: »Glede na osemnajsto mesto v kvalifikacijah in na hitre čase, ki sem jih dosegal na prostih treningih, sem pričakoval uvrstitev med prvih dvajset. V prvi vožnji mi kljub odlični vožnji ni uspelo, zato sem bil malo razočaran. Kljub temu se je v drugo vse izšlo in sem osvojil tri točke. Pokazal se je velik napredek, ki sem ga dosegel s težkimi treningi v zadnjih treh tednih.« Naslednja dirka bo že v nedeljo, 20. avgusta, na Švedskem.