Družba Postojnska jama, ki jo vodi podjetnik Marjan Batagelj, je minuli konec tedna oznanila, da se namerava pognati v boj za nakup Certa holding – holdinga, ki ima posredno v lasti cerkljanski hotel in smučišče, četrtino podjetja Eta Cerkno, kjer proizvajajo komponente za gospodinjske aparate, in skoraj celoten delež podjetja TIK Kobarid, ki izdeluje medicinske pripomočke za enkratno uporabo. Vsa tri podjetja skupaj so lani konec leta zaposlovala dobrih 1000 ljudi. V Certa holdingu novice za zdaj ne želijo komentirati, kaj več bodo lahko povedali, ko bodo na mizo dobili prevzemno ponudbo.

Batagelj v boj proti skritemu kupcu

Batagelj je v cerkljansko zgodbo vstopil tik pred skupščino družbe in dobro leto po tem, kar so borznoposredniška hiša Ilirika, z njo povezane družbe in odvetnica Vesna Mišič začeli od Cerkljanov odkupovati delnice. Zbirali so jih za kupca(e), čigar imen(a) pa v javnosti nikoli niso želeli razkriti. Kupovanje delnic za skritega kupca je v Cerknem povzročilo velik razdor in delničarje razdelilo na tiste, ki so se odločili za prodajo, in druge, ki temu odločno nasprotujejo. Za nameček zdaj tisti, ki so delnice prodali (do konca lanskega leta je bilo prodanih okrog 470.000 od skupaj 2,4 milijona delnic), spoznavajo, da so delnice prodajali krepko pod ceno. Nekateri za delnico niso dobili niti evra, čeprav je njihova knjigovodska vrednost ocenjena na 6,3 evra.

Batagelj v času priprave prevzemne ponudbe svoje namere v javnosti ne želi dodatno komentirati, za časopis Primorske novice pa je pojasnil, da želi prispevati k temu, da bi se Cerkljansko uvrstilo na turistični zemljevid in da se je s svojo ponudbo uprl skrivnemu prevzemanju holdinga. Računa predvsem na odkup okrog 1,9 milijona delnic, ki jih še imajo v lasti fizične osebe – Cerkljani in njihovi družinski člani, ki so ali so bili nekoč zaposleni v omenjenih družbah. Na delnice, ki jih je odkupila Ilirika, v pojasnilu za Primorske novice ni upal preveč računati.

Štemberger bi delnice prodal

Včeraj pa je Igor Štemberger, direktor borznoposredniške hiše Ilirika, za Dnevnik potrdil, da Batagelj lahko računa tudi na delnice, ki so jih Ilirika in z njo povezane družbe v zadnjem letu odkupile od malih delničarjev. Skupaj imajo v lasti 12,6 odstotka Certa holdinga. »Batageljeva objava namere za nakup je v resnici dobra novica. Še posebno vidim sinergije pri turističnem delu podjetja. Če bo to edina ponudba, nimam pomislekov o sodelovanju oziroma prodaji delnic. Seveda, če bo ponujena cena primerna,« pojasnjuje Štemberger. Začetni prag pogovorov o ceni postavlja pri približno štirih evrih. Ali to ni priznanje, da so bili s prvimi prodajami delnic po ceni 0,78 evra mali delničarji opeharjeni? »Takšna je bila tedaj ponudba in težko komentiram odločitve posameznikov. Če jih okoliščine ne bi silile v prodajo, jih verjetno ne bi prodali,« komentira Štemberger.

Cerkno tudi tokrat razdvojeno

V Cerknem so prvo novico o morebitnem prihodu Batagelja sprejeli pozitivno, del pa jih vseeno ostaja zadržanih. V društvu Urce, ki se zavzema za dobro Cerkljanskega, ne želijo vnaprej soditi in trenutno čakajo na konkretno ponudbo ter se pripravljajo na skupščino delničarjev. »Prepričani smo, da so bile odkupne cene delnic podcenjene in si prizadevamo za zamenjavo vodstva Certa holdinga,« pravi član društva Miran Ciglič. V civilnem združenju malih delničarjev Ozaveščena Cerkljanska od Batagelja pričakujejo ponudbo z vsaj 6,3 evra na delnico, kolikor znaša knjigovodska vrednost delnic. Šele v tem primeru bodo ponudbo šteli za pošteno, pravijo. Opozarjajo pa, da je po njihovem izračunu delnica vredna vsaj 10 evrov. Se pa bojijo, da bi nov kupec kredite za nakup poplačal z odprodajo dveh podjetij v holdingu, ki nimata prav veliko povezave s turizmom. To sta Eta Cerkno in Tik Kobarid, ki skupaj zaposlujeta več kot 900 ljudi. »Delničarje opozarjamo, da se ne kupuje samo Hotela Cerkno in smučišče Cerkno, ampak tudi četrtinski delež Ete Cerkno in celoten Tik Kobarid, s katerimi je povezanih čez 1000 delovnih mest. Povezovanje na področju turizma bi lahko bilo potencialno smiselno, ampak če je to želja in cilj obeh partnerjev, bi se lahko pričeli pogovori za združevanje Hotela Cerkno in Postojnske jame, ne pa prevzem celotne skupine Certa,« svarijo mali delničarji.

Znova burna skupščina delničarjev?

Zgodba o Certa holdingu je širši javnosti postala znana lanskega septembra, ko je na skupščini delničarjev prišlo do upora malih delničarjev, ki niso mogli prisostvovati skupščini. Skupščino so spremljali lažni alarm o podtaknjeni bombi, številni policisti in varnostniki. Prvostopenjsko sodišče je odločilo, da skupščina ni bila legitimna, o tem zdaj po pritožbi Certa holdinga odloča še višje sodišče. Kako vroče bo na letošnji skupnosti, ki je sklicana za 31. avgusta in na kateri ne bodo delili dividend, saj je družba leto končala z izgubo, je težko napovedovati, bo pa temperaturo na njej zagotovo določala Batageljeva ponudba, ki naj bi v Cerkno prispela do skupščine.