Požar v podjetju za predelavo odpadkov in lesne biomase Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se je zgodil 20. julija letos, še vedno razburja. Potem ko so analize pokazale, da so vrtnine na bližnjih vrtovih neoporečne in varne (razen tistih, na katerih so vidne sledi saj in pepela), se je enako izkazalo za krmo. Odvzeli so pet vzorcev v oddaljenosti od 50 do 650 metrov od požara in vsi vzorci so bili skladni z zakonodajo. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so tudi analize tal na igriščih vrtcev Vavta vas in novomeške enote Metka pokazale, da je vsaka bojazen odveč.

Kot smo poročali, pa je bila močno onesnažena izcedna požarna voda. V njej so med drugim našli težke kovine, hormonske motilce in celo sledove zdravil. Zato se vaščani bojijo, kaj bo s podtalnico. Prepričani so, da je ta že onesnažena. Te dni je namreč zakrožila informacija o onesnaženi vodi v vodnjaku v naselju Loke pri Straži, kakšnih 400 metrov od pogorišča in le pet metrov od reke Krke. Vaščan je namreč opazil, da je voda v njegovem vodnjaku povsem črna in močno smrdi.

Aleš Plut iz Regijskega društva ekološkega gibanja Ivančna Gorica je prepričan, da je voda v vodnjaku, ki so jo sicer uporabljali za zalivanje vrtov, onesnažena z izcedno požarno vodo. Ta naj bi po njegovem mnenju pritekla v vodnjak prek bližnjega travnika, kjer je bila zemlja močno presušena in razpokana. Podobno naj bi bilo še v enem vodnjaku, od Krke oddaljenem okrog 25 metrov. Agencija RS za okolje je že naročila analizo vode iz obeh vodnjakov. Uradni podatki še niso znani, neuradno pa smo izvedeli, da naj bi mikrobiološka analiza vzorcev pokazala visoko vsebnost bakterij fekalnega izvora.

Uradnim ustanovam ne verjamejo

A v regijskem društvu podatkom pristojnih ustanov ne verjamejo. »Le kako bi fekalije prišle v podtalnico? Nemogoče. Poleg tega je bila pred požarom voda čista, zdaj pa je povsem črna. Vemo, kako smrdi iz greznice, toda ta voda smrdi popolnoma enako, kot smrdi na pogorišču v Zalogu,« zatrjuje Plut. Prepričan je, da bo požar pustil dolgoročne posledice, ki bodo vidne čez desetletje ali dve. »Kar je šlo v zrak, se je potem nekje 'usedlo', tudi na vrtninah. Smrdelo je po vsej straški dolini, vse do Novega mesta na eni in Žužemberka na drugi strani,« dodaja.

Ali je voda onesnažena tudi s strupenimi snovmi, najdenimi v izcedni požarni vodi, bo pokazala kemijska analiza. Rezultati naj bi bili po naših podatkih znani konec tedna ali v začetku prihodnjega. V nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano bodo analizirali tudi vzorce, odvzete iz reke Krke pod mostom v naselju Loke, kjer je na površini vode nastal oljni madež. V zvezi z morebitnim onesnaženjem podtalnice so sicer na Agenciji za okolje prejšnji teden pojasnili, da je to »glede na geološko strukturo tal malo verjetno«.

Po podatkih agencije so dosedanje preiskave pokazale, da zrak po požaru ni bil trajno onesnažen, prav tako tudi ne Krka.