V ponedeljek so delo že začeli pripadniki ogledne skupine sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto ter forenziki Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Skušali bodo ugotoviti vzroke požara, ki je povsem uničil obrat, med okoliške prebivalce pa vnesel strah in jezo. Zaradi neposredne nevarnosti za zdravje jih je v četrtek v skladu s postopkom evakuacije 38 moralo zapustiti svoje domove, zaradi česar v prihodnje ne želijo več doživeti takšne drame.

Krajani pripravljajo tožbo zoper odgovorne

Krajani Zaloga, bližnjih Lok, Potoka, Srebrnič in drugih okoliških krajev so namreč organizirali civilno pobudo proti obnovi obrata ter na premierja Mira Cerarja naslovili pismo, v katerem zahtevajo, naj v najkrajšem času sestavi komisijo strokovnjakov in pristojnih uslužbencev vladnih služb, ki naj bi ugotovila, kdo vse in zakaj v preteklosti ni opravil svojega dela, da se požari, kot je bil zadnji v Zalogu, v Sloveniji letos kar vrstijo. Tudi v samem Zalogu je, kot pravijo, tokrat zagorelo že tretjič ali četrtič v zadnjih petih letih. Znotraj civilne pobude so ustanovili tudi krizni štab, ki naj bi v prihodnjih dneh vložil tožbo proti lastnikom, lokalni oblasti in državi, pripravljajo tudi protestni shod, med katerim bodo podpisovali peticijo zoper obnovo obrata.

Tudi v občinskem vodstvu proti obnovi obrata

Obnovi pogorelega obrata nasprotuje tudi župan Dušan Krštinc, ki pravi, da je zadnji od vrste požarov v zaloškem obratu Ekosistemov dokončno potrdil, da je tveganje z morebitnim nadaljevanjem te dejavnosti preveliko. »Poleg tega, kakšno škodo in vznemirjenost je požar povzročil med okoliškim prebivalstvom, ne gre zanemariti niti dejstva, da je obrat obdan z območjem Nature 2000,« poudarja župan.

Krštinc, sicer tudi sam gasilec, meni, da imajo na občini v rokah zadosti moči, da morebitno obnovo delovanja obrata Ekosistemov na območju občine preprečijo. »Obrat je razen enega objekta, ki ni namenjen osnovni dejavnosti, pogorel v celoti, kar pomeni, da bi družba Ekosistemi morala za gradnjo novega znova pridobiti gradbeno in okoljevarstveno dovoljenje, torej tudi soglasje občine, in tu vidim naš neposreden vpliv, da to morebitno namero onemogočimo,« nam je še zaupal straški župan, ki se je pisno zahvalil številnim organizacijam (samo gasilskih društev je bilo okoli 60) in posameznikom, ki so v boju proti ognjenim zubljem kakor koli sodelovali.

Medtem je zadnja izmerjena dnevna koncentracija delcev PM10 na mobilni postaji na bližnjem letališču Prečna dosegla tako nizko raven, da v zvezi z gibanjem na prostem ne veljajo več nobene omejitve iz preteklih petih dni. Kot so nam sporočili z novomeške policijske uprave, zaradi zahtevnosti primera ne morejo napovedati, kdaj bo preiskava končana. O svojih ugotovitvah bodo kriminalisti seznanili pristojno tožilstvo.