Spremenljivo vreme je narekovalo celoten dirkaški konec tedna na dirkališču v Brnu in v prvih krogih dirke je najslabše kazalo ravno Marcu Marquezu. Njegova izbira pnevmatik za mokro stezo je bila napačna, a z zelo zgodnjim postankom in menjavo motocikla za suho stezo je zadel v polno. Medtem pa so tekmeci povsem zaspali. »Start je bil dober, a potem sem hitro videl, da je zadnja pnevmatika slaba, neprestano se mi je vrtela v prazno pri pospeševanju in izgubljal sem mesto za mestom. To me je nekako tudi prisililo v zgodnjo menjavo motocikla, preprosto prisiljen sem bil tvegati, a kot se je pozneje izkazalo, je bila to prava odločitev. Sicer sta bila potem naslednja dva kroga po menjavi res kritična, vozil sem na vse ali nič in nekajkrat skoraj padel. Ko sem videl, s kolikšno prednostjo sem prevzel prvo mesto, sem si oddahnil. Do cilja sem potem le moral paziti, da ne bi padel. Občutki so seveda odlični, čeprav tudi vem, da je prvenstvo še vedno povsem odprto,« je po dirki povedal Marc Marquez.

Dani Pedrosa je bil pri menjavi za krog prepozen, zato več kot drugega mesta ni mogel izvleči: »Vreme je bilo neprestano zelo nepredvidljivo, težko smo se odločili, kaj narediti. V bokse sem šel krog prepozno, je že tako, da je dirka v takih razmerah svojevrstna ruleta, in to pot sem bil vsaj toliko hiter, da sem osvojil drugo mesto. Zato moram biti zadovoljen, saj je bil Marquez prehiter in predaleč, da bi ga lahko še ujel.« Tretje mesto je šlo Mavericku Vinalesu, ki je bil tega uspeha vesel, saj mu v zadnjih nekaj dirkah ni šlo najbolje od rok, predvsem pa mu je s tem uspelo Marquezovo prednost v skupnem seštevku obdržati na dosegu. Španec je še povedal, da so ga tudi oni polomili s prepoznim postankom, a da je tretje mesto še vedno dober rezultat: »Malo si lahko oddahnem, ker je bila to vseeno težka dirka. Celoten konec tedna nam ni šlo najbolje od rok, in ko sem videl, kako zgodaj je motocikel zamenjal Marquez, mi je postalo jasno, da se lahko poslovimo od zmage. Takoj po postanku se imel tudi jaz nekaj težav, saj se pnevmatike niso in niso hotele ogreti na delovno temperaturo. Nato sem lahko v nadaljevanju le vozil malo bolj agresivno.« Trmo, pa tudi zdaj že pregovorno slabost v spremenljivih okoliščinah, pa je drago plačal Valentino Rossi. Italijan je predolgo vztrajal na stezi, saj je bil v tistem delu Marquez kar deset sekund na krog hitrejši. Zakaj tako izkušen dirkač z devetimi naslovi prvaka tako odpove v najbolj kritičnih trenutkih, je vprašanje, ki si ga bodo morali postaviti v taboru Valentina Rossija. Vseeno mu je nato z zanesljivo vožnjo in prehitevanjem v zadnjem krogu dirke še uspelo ujeti četrto mesto in nekaj dragocenih točk.

Pestro je bilo tudi v boksih pri kaotičnih menjavah motociklov, saj je med drugim Andrea Iannone (Suzuki) tudi padel, ko je moral zavreti, da ni trčil v Aleixa Espargaroja, ki se je vračal nazaj na stezo. S tem si je Espargaro prislužil kazen treh dodatnih mest. Naslednja dirka bo čez en teden v Avstriji.