Konec 19. stoletja so se razvili modernejši zabaviščni parki, najprej v povezavi s svetovnimi razstavami. Prvi takšen park naj bi bil dunajski Prater ob svetovni razstavi leta 1873. V modernih časih je takšnih parkov nebroj. Celo v naši mali deželi je veliko število vodnih, pa tudi nekaj adrenalinskih parkov, največji v Evropi pa so že prava velemesta. Med najboljše  na svetu štejejo Walt Disney World, Disneyland Paris, Europa-Park, Gardaland in Dubailand. Seveda gre v ta sklop tudi kar nekaj velikih (igralniških) mest, recimo Las Vegas v ZDA, Sun City v Južni Afriki ali Macao na Kitajskem. Pa tudi velike križarke postajajo vse bolj tematski parki na morju.  Pred vami je deset najzanimivejših klasičnih zabaviščnih parkov v Evropi, zaradi obsežnosti njihovih programov pa smo pri vsaki destinaciji omenili samo najpomembnejše dejavnosti.

Disneyland Paris, Francija

Disneyjevi parki so pravzaprav veriga šestih orjaških parkov, ki jih najdemo v Kaliforniji (odprli so ga leta 1955), na Floridi (1971), v Šanghaju (2016), v Hongkongu (2005), v Tokiu (1983), eden pa je kakih 32 kilometrov iz Pariza, kjer so ga odprli leta 1992. Gre za najbolj obiskan tematski park v Evropi, leta 2016 ga je videlo 13,4 milijona turistov. Na skoraj 20 kvadratnih kilometrih sta dva tematska parka (Disneyland Park in Walt Disney Studios Park), poleg je sedem hotelov, vsak s svojim na ameriški način življenja in zgodovino vezanim motivom, v njih je od 500 do 1000 sob. Zraven je še igrišče za golf z 9 in 18 luknjami, umetno mesto Val d'Europa, ki so ga prav tako zgradili pri Disneyju in je v bistvu velik nakupovalni center, da o lastni železniški postaji niti ne govorimo. Tematski sklopi v obeh parkih so vezani na filme in risanke, ki jih snemajo pri Disneyju, zato je vlakov smrti in toboganov manj kot v drugih zabaviščnih parkih, pa tudi publika je mlajša. Dnevne karte za obisk obeh tematskih parkov stanejo okoli 80 evrov, cene za sobe v hotelih se začnejo pri 130 evrih na osebo.

Europa-Park, Nemčija

V pravljični park v mestecu Rust se vsako leto nagrmadi več kot pet milijonov ljudi. Na 950.000 kvadratnih metrih je na stotine zgodbic, od Andersenovih pravljic do vesoljskih pustolovščin in celo pivovarskih praznikov. Vse skupaj je zabeljeno z več kot 100 tobogani in podobnimi ekstremnimi vožnjami ter 13 vlakci smrti. Poletni park deluje od aprila do novembra, zimski od sredine novembra do prvega tedna januarja. Cene pustolovščin v parku, ki so ga odprli leta 1975, so okoli 50 evrov, za otroke do četrtega leta ni vstopnine, do enajstega leta je vse skupaj ceneje.

Blackpool Pleasure Beach, Anglija

Zabaviščni park v Blackpoolu so odprli že leta 1896 in počasi se je razvijal ter v zadnjih letih velja za največjega in najdonosnejšega na Otoku. Natančnih podatkov ni, a vsako leto naj bi ga obiskalo okoli pet milijonov ljudi. Na 170.000 kvadratnih metrih imajo 41 ekstremnih igral, od tega deset vlakov smrti in pet vodnih toboganov. Drugo leto bodo odprli še dvojni vlak smrti, ki bo drvel z 89 kilometri na uro. Mimogrede, organizirajo tudi izobraževanja mladih in poroke ter sindikalce. Karte so okoli 20 funtov na osebo.

Efteling, Nizozemska

Nizozemski resort zajema več kot 276 hektarov, sam zabaviščni park, ki so ga odprli leta 1952, pa četrtino te površine. Lani so imeli 4,75 milijona obiskovalcev in velikih 190 milijonov evrov prometa. Za vstopnico, ki odrasle stane 59 evrov, obujajo legende iz antike, pravljice, mitološke pripovedke in folkloro. Vse skupaj je podkrepljeno s 35 različnimi tobogani, vrtiljaki, gugali in plovili. Imajo šest vlakov smrti in še štiri vodne tobogane. Pa tudi največji spektakel brizgajoče vode, luči in muzike na svetu – Aquanura.

Tivoli, Danska

V Köbenhavnu je drugi najstarejši zabaviščni park na svetu – iz leta 1843. Še vedno ima izjemen obisk, lani ga je obiskalo 4,6 milijona turistov. V parku je vlak smrti iz leta 1914 in še trije novejši. Imajo 27 različnih toboganov, vrtiljakov, gugalnic, plovil, voženj z avtomobilčki… Pa tudi svoje gledališče, otroški orkester, festival, kazino, koncertno dvorano, ribnik… Vstopnice za park stanejo 44 evrov, je pa treba posebej plačati vse prireditve, koncerte, gledališke predstave…

PortAventura World, Španija

Leta 1995 so odprli tematski park, ki je kako uro vožnje oddaljen od Barcelone in ga vsako leto obišče štiri milijone turistov. Razdeljen je na tematske sklope Mediteranija, Daljni zahod, Mehika, Polinezija in Sezamova ulica, s tipičnimi mesteci, hkrati ima še hitrostno območje Ferrari Land. Ob 36 različnih toboganih in ekstremnih dirkališčih ter osmih vlakcih smrti je tudi jezero in – kot je v Španiji v navadi – veliko restavracij z lokalno hrano in hrano s tematskih območij. Do 13. avgusta obiskovalce zabava Circus de Soleil (za najmanj 42 evrov). Karte za PortAventuro pa so dodatnih 52 evrov.

Gardaland, Italija

Slovencem najbližji zabaviščni park leži ob Gardskem jezeru. Odprt je bil leta 1975 na 90.000 kvadratnih metrih in do letos je napredoval do več kot 200.000 kvadratnih metrov. Park, ki velja bolj za adrenalinskega kot pravljičnega, ima osem fantazijskih tematskih sklopov, skupaj 33 različnih toboganov, gugal, plovil… Od tega sedem vrtoglavih vlakov smrti in štiri vodne tobogane. Lani ga je obiskalo nekaj manj kot tri milijone obiskovalcev, ki so ob ceni 40 evrov za vstopnico za odrasle podjetju prinesli 55 milijonov evrov. Gardaland večkrat omenjajo kot enega od petih najpomembnejših tematskih parkov na svetu.

Futuroscope, Francija

Od leta 1987 pri mestu Poitirers deluje zabaviščni park, katerega prva atrakcija so orjaški ekrani v 3D- in 4D-tehniki. Na pol kvadratnega kilometra imajo še nekaj toboganov in različnih vlakcev, ki ljudstvo vozijo skozi psihedelične pokrajine filmov, risank, video igric… Na leto imajo nekaj manj kot dva milijona obiskovalcev, ki lahko vidijo nekaj deset prizorišč, od klasičnega kina do planetarija, od hoje skozi temo do igric za otroke in gledališko-cirkuških predstav. Dnevne karte za odrasle stanejo 36 evrov.

Parc Astérix, Francija

Tematski park, posvečen stripu, risankam in filmom o slovitem paru Asterix in Obelix, je svoje mesto našel le 30 kilometrov stran od evropskega Disneylanda. Odprli so ga leta 1989 in vse tematske sklope poimenovali po antičnih dogodkih iz stripov. Park meri 33 hektarov in ga na leto obišče okoli 1,9 milijona turistov. Čeprav so si za podlago postavili starodavne civilizacije, je jasno, da so v glavni vlogi vlaki smrti, kar sedem jih je na voljo, in različni tobogani, ki jih je trideset. Dnevni obisk vas bo stal nekaj manj kot 40 evrov na osebo.

Legoland Billund Resort, Danska

Prvi v vrsti zabaviščnih parkov Lego je bil odprt že leta 1968 v Billundu, neposredno pri originalni tovarni igrač. Park meri 140.000 kvadratnih metrov, na katerih so štirje vlaki smrti in dva vodna tobogana, preostalih hitrostnih in višinskih ekstremov pa je še kakšnih 46. Ni treba posebej poudarjati, da so osnova lego kocke, drugače pa ima park devet tematskih sklopov, med njimi lego mesto, Deželo piratov, Kraljestvo vitezov in Polarno deželo. Karta za odrasle je okoli 50 evrov – lani so imeli 1,7 milijona obiskovalcev.