Mračni zabaviščni park

»Obisk tega zabavišča je drugačen družinski izlet, s primernejšim sporočilom za naslednje generacije,« je povedal Banksy. Znan po svoji ulični umetnosti, ki odraža stanje posameznikovega vsakdanjika v sodobni družbi, se je tokrat z deli več kot 50 umetnikov lotil ustvarjanja mračnega zabaviščnega parka. Poimenoval ga je Dismaland in z imenom spomnil na zabavišča korporacije Disney. Z njimi pa ima bolj malo skupnega.

Brez sladkorne pene in igrač

Obiskovalce najprej pozdravijo osorni varnostniki, ki jih preusmerijo k številnim zanimivostim. Vendar te ne vključujejo doživetij s pravljičnimi junaki, ne pričakajo jih veseli obrazi delavcev, trgovine ne ponujajo sladkorne pene in plišastih igrač. Namesto tega nastavijo ogledalo plehki sodobni družbi in v marsikomu vzbudijo nemir. »Je nasprotje najbolj srečnega kraja na svetu,« pravi o njem umetnik Jeff Gillette.

Park bo do 27. septembra letos sprejel do 4000 ljudi na dan, za vstopnice pa bodo morali odšteti po tri funte. Med drugim bodo lahko igrali mini golf, pri katerem se žoga ne bo več vrnila, se zapeljali z vrtiljakom brez glasbe ali se preizkusili v igrah na srečo, za nagrado pa prejeli prazno plastično vrečko. Kot pri Disneylandu bodo vstopili v svet v malem, a brez smehljajev in z mnogo turobnejšim občutkom.