Kličko, ki sicer živi v Hamburgu, je bil med letoma 2006 in 2015 neporažen, skupaj z bratom Vitalijem Kličkom sta dominirala v težki kategoriji. Njegov zadnji dvoboj je bil aprila proti britanskemu zvezdniku Anthonyju Joshui, proti kateremu je za naslov po različici WBA izgubil v 11. rundi.

Sprva je Kličko načrtoval revanšo proti 27-letnemu Joshui, a do dvoboja, ki bi moral biti novembra v Las Vegasu, potemtakem ne bo prišlo. Novica o upokojitvi je požela toliko zanimanja, da se je boksarjeva spletna stran danes dopoldan enostavno sesula.

»Po mojem zadnjem dvoboju proti Anthonyju Joshui sem si namerno vzel nekaj časa za premislek. Nikoli si nisem mislil, da bom imel tako dolgo in uspešno boksarsko kariero, hvala vsem od srca,« je navijačem sporočil Kličko, čigar 46-letni starejši brat Vitalij je prav tako nekdanji svetovni prvak v težki kategoriji.

»Zdaj je čas za mojo drugo kariero«

Kličko se tako poslavlja z rekordnimi 64 zmagami in petimi porazi na profesionalni poti. »Dosegel sem prav vse, o čemer sem kdaj sanjal, zdaj pa je čas za mojo drugo kariero po športu,« je še dejal Kličko v posneti izjavi za javnost.

»Pred 27 leti sem začel svoje popotovanje in to je bila najboljša odločitev, ki sem jo v življenju sprejel. Zaradi tega sem imel priložnost prepotovati svet, se učiti novih jezikov, sklepati posle, pomagati ljudem ... Postal sem znanstvenik, podjetnik, motivator, vodja, trener, investitor, in še marsikaj drugega. Še vedno se lahko ukvarjam z vsem tem le zaradi boksa,« je še povedal boksarski junak in o svoji prihodnosti skrivnostno dodal le: »Pričakujem in upam, da bom tudi v novi karieri, za katero delam zadnjih nekaj let, podobno uspešen, kot sem bil v boksu.«