Leslie Lapayowker je za mesec dni najela garsonjero v Los Angelesu, katere lastnik je na Airbnb pridobil oznako »supergostitelj« (ang. superhost), kar pomeni, da je v njegovi nastanitvi prenočilo že veliko gostov, ki so pustili pozitivne odzive.

Kot poroča Guardian, Lapayowkerjeva trdi, da se je gostitelj obnašal nenavadno, zaradi česar se je po zgolj treh nočitvah odločila poiskati drugo nastanitev. Ko je gostitelja obvestila o svojih namerah, jo je ta zaklenil v stanovanje, si slekel spodnjice in jo prisilil, da ga je opazovala pri samozadovoljevanju. Nato ji je dovolil oditi, pri čemer jo je opomnil, da mu naj ne pozabi napisati pozitivnega odziva na platformi Airbnb.

Ženska je spolno nadlegovanje prijavila policiji in podjetju Airbnb. Prvi zaradi pomanjkanja dokazov niso sprožili postopka, pri Airbnb pa so gostitelja izbrisali iz svoje baze ponudnikov in za britanski Guardian sporočili, da preverjajo svoje gostitelje, a pri omenjenem niso našli ničesar sumljivega, zaradi česar mu je bilo dovoljeno oddajanje stanovanja. Toda odvetnica Lapayowkerjeve je odkrila, da je bil gostitelj v preteklosti že aretiran zaradi družinskega nasilja.

Lapayowkerjeva je za Guardian povedala, da je zaradi izkušnje travmatizirana. »Občutek imam, da se Airbnb za moj primer ne zmeni dovolj. Njihova poslovna politika je usmerjena zgolj v dobiček. Obljube o varnosti v skupnosti so zavajajoče,« je še dodala.

Prva tovrstna tožba odpira vprašanja glede odgovornosti platforme Airbnb v primerih, ko njeni uporabniki kršijo zakone.