Airbnb je stanodajalcem ponudil nekaj utehe z ocenami gostov, ki jih podajajo prejšnji gostitelji. To sicer ni tako učinkovito kot najeti detektiva, ki bi spremljal bodoče goste, ali jih poslati na detektor laži, vendarle pa pokaže vsaj približno sliko, ali je najemnik urejen in prijeten ali pa gre za osebo, ki vam bo razdejala stanovanje.

Ukradena identiteta gostov

Tako kot Yahoo, Sony, vaša mikrovalovna pečica ali robotski sesalnik, tudi ocene na strani Airbnb lahko postanejo tarče hekerjev. BBC je poročal o več primerih, ko so kibernetski kriminalci prevzeli račune visoko ocenjenih gostov, rezervirali bivanje pod njihovimi imeni ter nato iz najetih domov pokradli vse, kar so lahko. Ni jasno, koliko so takšne prevare razširjene, a so spodbudile Airbnb k nadgradnji varnostnega sistema z dodatnim preverjanjem uporabnikov in sporočili o spremembah računa. Spletna stran sicer objavlja več kot tri milijone oglasov v skoraj dvesto državah, na srečo pa se večini gostiteljev in gostov s prevzemom računov in drugimi prevarami ni treba ukvarjati.

Poskrbite, da je vaš dom primerno zavarovan

Airbnb zagotavlja gostiteljem brezplačno »hišno garancijo«, vredno milijon dolarjev, ki jih varuje pred večino škode na imetju. Toda to ne pomeni, da so lahko kratkoročni najemodajalci povsem sproščeni. Politika namreč ponuja le omejeno varstvo za dragocenosti, kot so nakit, zbirke in umetniška dela. Gostitelji bi morali imeti lastno zavarovalno polico za domove, ki jih oddajajo, po možnosti z dopolnilom, da gre za nepremičnino za kratkoročno oddajanje in ne za osnovno prebivališče lastnika. Tako je večja verjetnost, da se pri uveljavljanju odškodnine za poškodovano ali ukradeno imetje ne bi kaj zalomilo.

Preverite bodoče goste

Ni treba, da o bodočih gostih pripravite prave dosjeje, dobro pa je narediti domačo nalogo in jih preveriti. Najprej seveda ocene, ki so jih dali njihovi prejšnji gostitelji. Če gre za »svežega« gosta, ki Airbnb ni še nikoli uporabljal, je to lahko rdeči alarm, seveda pa ni nujno. Najbolje je z gosti, ki jih boste sprejeli v svoj dom, pred tem komunicirati in vzpostaviti osebni stik z njimi, še preden pridejo k vam, in seveda tudi med bivanjem. Ne gre le za obliko preverjanja, ampak tudi za zagotovilo, da se imajo v vašem domu lepo in da bodo zaradi prijaznega odnosa še kdaj prišli.

V stanovanju ne puščajte dragocenosti

Najbolj preprosto zavarovanje pred oškodovanjem je, da v stanovanju ne puščate dragocenosti – niti dragih malih gospodinjskih aparatov niti umetnin. Bolje je, da kupite poceni kuhinjski mešalnik, kot pa da gostu daste na voljo aparat, ki stane več sto evrov, zaradi katerega bi ga lahko zasrbeli prsti. Enako velja za umetniške slike, ki naj jih zamenjajo preproste grafike, ki jih lahko kupimo v trgovskih centrih. Gostitelji bi morali razmisliti tudi o varnostnem depozitu, s katerim bi pokrili morebitno škodo ali krajo.

Elektronski ključ namesto navadnega

Tudi elektronski ključ (kartica) namesto navadnega lahko zavaruje vaš dom. Tako gostom preprečite, da bi si dali narediti kopijo in morda naslednjič prišli nepovabljeni, ali pa bi ga izročili komu drugemu, morebiti tatu, ki preži na priložnost. Najbolje je elektronski ključ gostom izročiti ob prihodu in nato spremeniti kodo takoj, ko odidejo.

Vir: www.realtor.com