Omenili smo že, da je Britance, nekatere pozitivno, druge negativno, vznemirila napoved, da bo novi Doctor ženska. Nekaj gledalcev, ki so se razburjali zaradi odločitve televizije BBC, je priseglo, da serije ne bodo gledali nikoli več, veliko pa jih je bilo navdušenih, med njimi tudi deklica, ki je ob gledanju BBC-jeve objave skoraj v solzah vzkliknila: »Novi Doctor je deklica!« posnetek njenega kričanja pa je postal viralen.

Trdoživ kot ameriške Zvezdne steze

No, Jodie Whittaker, igralka, ki je najbolj znana po kriminalni seriji Broadchurch, že dolgo ni več deklica, je pa brez dvoma ženska. In to prva ženska v 54-letni zgodovini Doctorja Whoja. V Sloveniji je Doctor Who bolj poznan ljubiteljem znanstvene fantastike, v Veliki Britaniji pa velja za enega najtrdovratnejših in najbolj priljubljenih televizijskih projektov vseh časov, ki je dobil kultni sloves in vplival na generacije filmskih ustvarjalcev, ki so odraščali ob gledanju serije. Nanizanka o prigodah časovnega lorda, mogočnega Nezemljana s planeta Gallifrey, ki skozi vesolje in čas potuje v vesoljski ladji Tardis, ki je na zunaj videti kot modra telefonska govorilnica, je bila na BBC na ogled med letoma 1963 in 1989, nato leta 1996, od leta 2005, ko se je vrnila v tretje, pa je na sporedu vsako leto.

Ker je Doctor Who tako pomemben košček britanskega mozaika, dviguje prah vsaka novica, povezana z njim, najpomembnejša pa je tista, v kateri razkrijejo novega Doctorja. A takšnega razburjenja kot tokrat ni bilo še nikoli. Doctor Who je vedno veljal za domeno moških, zato se o tem, ali se je BBC odločil prav, nista strinjala niti dva od Doctorjev. Peter Davidson, ki je vesolje reševal med letoma 1981 in 1984, je pred dnevi izjavil, da mu je bila všeč ideja o moškem Doctorju in da lik morda ne bo več vzornik za fante. Colin Baker, ki je nasledil Davidsona in Doctorja igral od leta 1984 do leta 1986, pa ga je odpravil, češ da govori traparije in da vzorniku ni treba biti določenega spola. Davidson je popustil in priznal, da je morda res staromoden dinozaver, preostale kritike, ki jih je morda še imel, pa modro obdržal zase.

Dvanajst Doctorjev

Zadnji, dvanajsti igralec, ki je igral Doctorja, je bil škotski šarmer Peter Capaldi (2013–2017), ki se bo po treh sezonah poslovil v posebni, božični epizodi. Njegov Doctor je bil dokaj temačen, svoj značaj pa je imelo tudi preostalih enajst Doctorjev, ki so se zvrstili pred njim. Prvi je bil William Hartnell, ki je bil Doctor med letoma 1963 in 1966. Ko je zdravje igralca začelo pešati, pa je BBC razkril, da se Doctor lahko regenerira v novi obliki, in ga zamenjal s Patrickom Troughtonom (1966–1969). Troughton je Doctorja odigral kot ekscentričnega in otročjega spletkarja, njegov naslednik Jon Pertwee (1970–1974) se je bolj zanimal za znanost in fizične veščine, četrti, ki ga je upodobil Tom Baker (1974–1981), pa je postal eden najbolj priljubljenih Doctorjev, tako da se je v seriji obdržal kar sedem let.

Peti Doctor je bil Peter Davison (1981–1984), ki je izrazil razočaranje nad ženskim Doctorjem, čeprav je bil v svojih časih prelomen tudi sam. Pri 29 letih je namreč postal najmlajši igralec, ki je igral Doctorja, dokler to pri 26 letih kot enajsti Doctor po vrsti ni postal Matt Smith (2010–2013), najpopularnejši Doctor tega tisočletja. V prejšnjem tisočletju je Doctorja igral tudi Colin Baker (1984–1986), ki je bil šesti po vrsti, nato pa še Sylvester McCoy (1987–1989) in Paul McGann (1996). Po daljšem premoru, v katerem je BBC premoščal ustvarjalno krizo in iskal pot do novih gledalcev, pa se je Doctor Who vrnil leta 2005 z igralcem Christopherjem Ecclestonom in nato nadaljeval z Davidom Tennantom (2005–2010) kot desetim Doctorjem.