V ponedeljek pozno zvečer je silovito počilo na vipavski hitri cesti v okolici Vrtovin. V nesrečo so bila vpletena štiri vozila, od tega dva tovornjaka, poškodbe pa so bile usodne za 40-letnega voznika osebnega avtomobila.

Ob približno pol enajstih zvečer se je 40-letni voznik avtomobila peljal po hitri cesti iz smeri Sela proti Ajdovščini. Na tem odseku ceste je promet že dlje časa preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, saj na cesti potekajo obsežnejša vzdrževalna dela. Tako promet poteka le na eni polovici hitre ceste, in sicer en pas v vsako smer. Cestna signalizacija, ki ureja promet in voznike preusmerja na drugo polovico avtoceste, pa 40-letniku ni preprečila, da se je zapletel v manever, ki se je zanj končal tragično. Kot je danes pojasnil Dean Božnik z novogoriške policijske uprave, je 40-letnik na sicer ravnem delu ceste nenadoma zapeljal levo med postavljeno opremo za usmerjanje prometa. Štiridesetletnik je tako zapeljal naravnost pred tovornjak, ki je v tistem trenutku pravilno pripeljal nasproti. Štiriinpetdesetletni voznik tovornjaka nesreče ni mogel preprečiti, tako da sta tovornjak in avtomobil silovito čelno trčila.

Trčila še v en avto in tovornjak

Toda nesreče tedaj še ni bilo konec. Po trčenju je 54-letnikov tovornjak zaneslo levo na nasprotni pas, kjer je s prednjim levim delom trčil še v začasno postavljeno varnostno ograjo iz betona, avtomobil 40-letnika pa se je vrtel ob levem boku tovornjaka in zadel avtomobil 37-letne voznice. Za njo je za nameček pripeljal še drugi tovornjakar, ki je storil vse, da ne bi trčil v 40-letnikov avtomobil. Zato je zapeljal skrajno desno, nazadnje pa trčil v avtomobil 37-letne voznice.

Avtomobil 40-letnega povzročitelja nesreče je na koncu pristal na desnem pasu hitre ceste, ranjeni voznik pa je ostal ukleščen v izmaličeni pločevini. Iz zmečkanega avtomobila so ga izrezali poklicni gasilci iz Nove Gorice in Ajdovščine, reševalci pa 40-letniku niso mogli več pomagati. Povzročitelj nesreče je umrl že na kraju. Zdravnik iz ekipe reševalcev je za pokojnega odredil sanitarno obdukcijo, policisti pa so napovedali, da bodo po preiskavi napisali poročilo in ga poslali kolegom na novogoriško tožilstvo.

Večja nevarnost naletov

Za komentar prometne varnosti na tovrstnih preusmeritvah in morebitnih napakah, ki jih delajo vozniki, smo se danes obrnili tudi na Dars.

»Takšen dogodek, kot je bil sinočnji, žal tragičen, je izjema in jih v praksi ne obravnavamo posebej, saj se praviloma ne dogajajo. Načeloma takšne razmejitve pri zaporah niso problem, saj so vozniki pozorni, razmejitve pa so zelo jasno označene in voznikom ne delajo težav. Največji problem, ki se pogosto pojavlja, sta prevelika hitrost vožnje in naglo zaviranje, kar povzroča nevarnost naleta. Občasno se dogajajo tudi naleti v razmejitveno signalizacijo in opremo, vendar praviloma brez hujših posledic,« odgovarja predstavnik Darsa Marjan Koler.