Slovenski plavalci so dobro začeli letošnje svetovno prvenstvo v Budimpešti. Najvišje je bila prvi dan Anja Klinar, ki je tekmo na 400 prosto z drugim izidom v karieri (4:07,75) končala na devetem mestu. »Malo me je pobralo na drugi polovici. Začela pa sem dobro. Za jutranje plavanje sem zelo zadovoljna, saj je to moj drugi izid v karieri. Imela sem tudi malce smole, saj so na eni strani tekmice zaostale, na drugi je Kitajka pobegnila in plavala sem sama s sabo. Če bi imela konkurenco, bi lahko bila še kakšno sekundo hitrejša, bolj bi stisnila, a s tem izidom ne smem biti razočarana,« je povedala Anja Klinar, štirikratna udeleženka olimpijskih iger. Če bi odplavala slovenski rekord, bi se uvrstila na sedmo mesto.

Slovenske nastope je na 100 delfin odprla Velenjčanka Nastja Govejšek, ki je pred tekmo priznala, da se po decembrski selitvi na univerzo Louisville v Kentuckyju še malce lovi, vseeno pa se je z dosežkom 1:00,25 na vsega štiri desetinke približala osebnemu rekordu in osvojila 25. mesto. »To je moje najhitrejše jutranje plavanje. Izid sicer ni tisto, kar si dolgoročno želim, vseeno pa sem vesela dosežka,« je svoje plavanje komentirala Nastja Govejšek. Njena osrednja tekma bo petkov boj na 50 delfin. Martin Bau je na 400 prosto osvojil 19. mesto, osebni in slovenski rekord pa je zgrešil za pol sekunde. »Na treningih sem videl, da sem še vedno hiter. Seveda si vedno želim osebni rekord, a plaval sem 3:50 in ne smem biti nezadovoljen. Še enkrat sem si dokazal, da sem se lani pravilno odločil, ko sem odšel k ravenskemu Fužinarju,« je bil drugega najboljšega izida v karieri vesel Martin Bau. V bazenu je bil tudi Peter John Stevens, ki je na 100 prsno z 1:03,03 dosegel svoj najboljši izid letos, vseeno pa je bil zaradi bolezni in izgube šestih kilogramov daleč od lastnih načrtov. Po 48. mestu mu je v tolažbo lahko le odličen začetek na prvih 50 metrih, kjer je dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi. »Nisem plaval optimalno. Vidi se, da nimam moči. Glede na vse pa sem zadovoljen,« je povedal Peter John Stevens, ki na 50 prsno napoveduje osebni rekord. Danes bosta v bazenu še preostali Slovenki, Tjašo Oder in Gajo Natlačen namreč čaka tekma na 1500 prosto.

Svetovni prvaki so postali Kitajec Sun Yang na 400 prosto (3:41,38), Američanka Katie Ledecky prav tako na 400 prosto (3:38,34) ter ameriška moška (3:10,06) in ženska štafeta na 4x100 prosto (3:31,72). Na štafetni tekmi je Švedinja Sarah Sjöström postavila svetovni rekord. Plavala je 51,71 sekunde in se kot prva ženska spustila pod mejo 52 sekund. sta