»Čutil sem priložnost. Zjutraj so nam v videu pokazali, katera pot na krožišče pred ciljem je hitrejša. Prišlo je prav, ko sva z Nikiasom Arndtom edina izbrala desno smer. Ko sem videl nekaj prednosti, sem dodal plin na polno. Nisem hotel čakati na sprint in fotofiniš. Prevečkrat sem že izgubil,« je odločilne trenutke 19. dneva za tretjo zmago v osmih letih Toura opisal član Cavendisheve ekipe Dimension Data. Trasa je bila predolga, da bi jo preutrujene ekipe z glavnimi sprinterji lahko kontrolirale. Ob tem vsi, predvsem Nemec Andre Greipel, še računajo na prestižno parado v nedeljo v Parizu. Zdesetkana moštva nekaterih najmočnejših ekip (Quick.step) nimajo več interesa. Bahrain Merida ne moči. Tudi del specialistov za vožnjo na čas s Primožem Rogličem je hranil energijo. Ob tem je polovica ekip še videla več možnosti v begu kot sprintu.

Beg je tako uspel izborni zasedbi dvajsetih kolesarjev, brez Slovencev. Kar dvanajsterica med ubežniki je že zmagala katero od etap na velikih tritedenskih dirkah, večina z begom. Osmerica se je že veselila tudi na Touru. Med željami ponovitve je bil tudi starešina Sylvain Chavanel, ki letos vozi že 17. Tour. »Zmaga Norvežana je zmaga modernega kolesarstva. Je hiter, spretno je izkoristil krožišče, in ko dobi 20 metrov prednosti, je konec. Razočaran sem, ko si tako blizu. Zadnjič,« je pripomnil Francoz pred koncem kariere. Norveški B-H je denimo generacija Grege Boleta, s katerim sta se kosala že ob prihodu v člansko kategorijo na dirki v Istri in izmenično zmagovala.

Z vrha skupnega seštevka so imeli vsi v glavi le 22 kilometrov dolgo preizkušnjo kolesarke resnice. Ekipa Sky je zelo umirjeno pripeljala glavnino v Provanso. Generalka za parado v Parizu? Chris Froome ima pred Rigobertom Uranom in Romainom Bardetom 29 oziroma 23 sekund prednosti. Predvidevanja so v tem vrstnem redu za stopničke v Paritu. Uran tiho upa, da bo naredil senzacijo navzgor. Bardet bo trepetal pred Froomovim pomočnikom Lando.

Primož Roglič, ki še ni zbral misli po zgodovinskem 19. juliju, je eden najbolj vročih favoritov za nov etapni dosežek. Njegov legendarni polet čez Galibier je bil očiten dokaz moči, dobrega počutja in tudi dobre forme v tretjem tednu Toura. Razmerja v zadnjem tednu se vedno spremenijo v primerjavi z začetno svežino. Trasa ob obali v Marseillu je za Tour posebna, zelo kompleksna. Z ravnimi odseki, kratkim strmim vzponom do bazilike Notre-Dame in nizom ovinkov, kjer Rogla zmore več perfekcije, natančnosti in tudi samosvoje tvegane linije. Kdor bo zaviral, ne bo zmagal. V Düsseldorfu se mu v dežju vožnja na vse ali nič ni izšla. Ko je slovenski heroj Toura včeraj na kratko opisal vtise po zgodovinskem dnevu, je, znan po svoji osredotočenosti s skokov, končal z napovedjo: »Zdaj zbrano do konca in bom zelo zadovoljen!« Start in cilj bo na stadionu Orange Velodrome v Marseillu, kjer igra Olympique. Nico Verhoeven, športni direktor pri LottoNl-Jumbo ne skriva: »Primož je eden glavnih kandidatov za zmago.«